2018-09-09
突然怀念起数月前喺台湾食嘅牛肉面,见到呢间牛肉面店,就即刻过黎试下星期六九点几,竟然无人排队,眼见内面仲有好多位,隔离铺仲有好多人等位,犹豫咗阵,个肚催我快啲入去呢度除咗牛肉面仲有肉燥饭,小菜,饮品方面选择都好多。牛肉都有好多选择,花多眼乱,最后拣咗原汁牛肉面粗面。牛肉同牛筋分布平均,梅花间竹,咬落去外松内软,牛筋够腍,牛肉无痴牙,牛肉吸收咗汤嘅味道,仍保持牛肉嘅肉味,我钟意食烟烟韧韧嘅面,呢个面不负我所望,够晒烟韧有咬口,个汤好似我系台湾食嘅,有药材味,汤底较清淡,不油腻,啱晒钟意清淡嘅我可惜唔记得拣埋酸菜饮品方面拣咗桂花苹果茶,呢个只有热饮拣,底部见到桂花同苹果粒,未饮已经闻到淡淡桂花香气扑鼻,仲带有丝丝苹果嘅甜味心情都变得大好,呢个就花茶嘅优胜之处不太甜,反而食苹果粒嘅时候先发现苹果粒好甜,好饮食糖咁,还好饮起来唔太甜呢个苹果茶我好钟意
呢度除咗牛肉面仲有肉燥饭,小菜,饮品方面选择都好多。
原汁牛肉面
牛肉都有好多选择,花多眼乱,最后拣咗原汁牛肉面粗面。
可惜唔记得拣埋酸菜
桂花苹果茶
心情都变得大好,呢个就花茶嘅优胜之处
呢个苹果茶我好钟意