2021-04-28 21 浏览
好耐都冇去过台湾旅行,挂住台式美食,今日同朋友去旺角【茶茶台式料理】大快朵颐。呢度有台式火锅,嗜辣嘅我地点左茶茶麻辣锅($108),选左魔鬼辣。材料有牛肉、贡丸、花枝丸、鱼蛋、蚬、枝竹、豆腐、粟米、冬菇、金菇、椰菜、娃娃菜等,仲有大大个即食面插喺个锅度。配料每样都有一粒,名副其实的一人锅,不过款式够多都一定食得饱。魔鬼麻辣汤底辣味劲, 麻味轻,仲招驾得住。滚到最后嘅菜同即食面就最刺激。小香肠拼盐酥鸡粒 ($46)可次一试齐2款小食,最啱我呢D心多多嘅人。盐酥鸡粒炸得几香口可惜有D干,台式香肠就同台湾食倒嘅一样咁好。朋友嗌左咸酥鸡大佬啤酒($45),包装有个大只佬好过瘾。啤酒并唔系咸味,饮落充满水果香气,到尾有回甘,用嚟配煎炸食物就啱啱好。芝士蟹柳蛋饼 ($48)一定要衬热食,蛋饼外层香脆,里面芝士同蟹柳好足料,新鲜食先会有半溶嘅效果。加埋个甜甜地嘅酱汁,味道唔错。