2022-08-13
2077 浏览
又系一个落大雨的早上黎到大围,试下呢度另一间小店,估唔到有惊喜的~入到去,环境都几舒服,冷气好够之余,坐的位子都多架一坐低,呢度注场的台湾饼师立马送上两件小甜点比我地试吃分别系费南雪 Financier 同 玛德莲Madeleines (配以白朱古力)费南雪 Financier 味道相当唔错,浓厚的杏仁味,就算唔系好食到杏仁味的我都唔会抗拒到呢个小蛋糕味道淡,质地都湿润,口感同味道加上微微的朱古力点缀,令到成个费南雪 Financier 升华左一个层次另外~ 玛德莲Madeleines (配以白朱古力)同样仲系好大热的玛德莲蛋糕 (配以白朱古力)都好出色,佢唔再系一件普通的法国小蛋糕~成日觉得呢件蛋糕的骰得黎又好有法式个种「浪漫感觉」味道浓厚蛋香,白朱古力唔会令到成件蛋糕过甜,反而加左一份法式甜蜜入去都系唔错~ 其实呢两款小甜点~ 系可以外卖额外买走既~ 而且仲有其他蛋糕可以选择~ 下次要买XD (因为今日行程较赶)//咁我地一行三人叫左3款甜品首先系呢度的打卡甜品 - HIT ME !! 佢由顶层系朱古力(内有白古力浆)第2层系咖啡蛋糕 ,第3层云呢嗱雪糕,最后第4层系Brownie
黎到大围,试下呢度另一间小店,估唔到有惊喜的~ 入到去,环境都几舒服,冷气好够之余,坐的位子都多架 一坐低,呢度注场的台湾饼师立马送上两件小甜点比我地试吃
就算唔系好食到杏仁味的我都唔会抗拒到呢个小蛋糕
味道淡,质地都湿润,口感同味道加上微微的朱古力点缀,
令到成个费南雪 Financier 升华左一个层次
另外~ 玛德莲Madeleines (配以白朱古力)
都好出色,佢唔再系一件普通的法国小蛋糕~
成日觉得呢件蛋糕的骰得黎又好有法式个种「浪漫感觉」
都系唔错~
咁我地一行三人叫左3款甜品
首先系呢度的打卡甜品 - HIT ME !!
第2层系咖啡蛋糕 ,第3层云呢嗱雪糕,最后第4层系Brownie 组成
成个组合几得意~ 卖相都真系相当唔错
加上仲ON TOP再加朱古力浆,都真系几IG ABLE~
但友人呢款甜品真系要好钟意白朱古力都真系几OK~ 味道系夹既~ 不过有D腻~
唔错的都系~
唔知点解,明明就系有个好似云既野系上面,但而家无左
咁我地一行3人又无人记得,所以个批就变成咁啦~
再配上云呢拿雪糕~ 味道真系够冰火,而且出乎意料,我觉得都几好食
咬落去有口感~ 内有果仁,成个蛋糕加热左dd更加好食
微微湿润度带香蕉的香味,我觉得都几唔错~
下次想黎试下佢地的主食,因为今日行程较赶,所以无时间试到太多XD