2019-11-07 95 浏览
一月一聚会,同朋友相约食饭,我地商议过后决定食台湾美食。九份十分,咁有台湾feel,当然系首选啦!佢嘅位置十分方便,近站,系商入面,好容易揾到。超多野食,餐牌令人眼花瞭乱,饮品都有劲多选择,要慢慢睇先得。同朋友两个人当然要拣两个正餐,然之后share食。朋友都赞成! 然后当然唔少得小食同埋饮品!我一向都好钟意食牛肉,又唔想食得太过饱,于是呢就叫咗一个红烧牛肉面。 真系冇拣错,一碗粗面配上一大片红烧牛肉,牛肉嘅份量一啲都唔少,真系好开心!呢度嘅牛肉腌得好入味,而且肉质鲜嫩,我个人认为比肥牛更加好味!加上佢嘅汤底好浓郁!牛肉配埋面食更加好味,朋友都对呢款牛肉面赞不绝口!二朋友自己呢就叫咗个综合卤味肉燥饭 呢个饭嘅优点就系 咩𩠌都有 有鸡翼啦 猪大肠 鸭舌 仲有半只卤水蛋 同埋肉燥 味道一样咁好最值得留意嘅但系佢嘅台湾盐酥鸡,系即叫即炸嘅! 所以啱啱出炉嘅时候 脆卜卜!呢款炸鸡亦都会配各种唔同嘅调味粉,好得意,自己钟意畀咩粉就畀咩粉,够哂自由! 我自己就比较喜欢佢嘅原味粉 同埋辣味粉。最后呢我就叫咗一杯宇治抹茶红豆鲜奶,一上枱 颜色超靓,一定好滋味!抹茶味超香浓,𠮶时劲口渴 一饮甜入心扉!至

二朋

至于朋友就叫左杯胚芽珍珠奶茶味道同样超好!成餐饭唔算好贵,但系就食得好饱啦!正呀!