2021-03-23 1338 浏览
上次朋友帶過我黎食呢間「九份十分」,食過佢啲鹽酥雞一直念念不忘。今日忍路住自己再去食多次!全部餐都勁抵食,仲要包台式飲品,追加$8鹽酥雞粒勁大份,上次兩個人都食唔晒,今次就無叫了。A31鹽酥雞扒肉燥飯,雞扒大份過飯,出手大方,食落外皮勁酥脆,入面啲雞仲有雞汁流出黎,十分嫩滑;肉燥夠晒咸,好有咬口,食到停唔到口。唯一不足就係啲飯有少少硬,無肉燥汁口感唔係咁好。50幾蚊,食到勁飽,爽呀!

全部餐都勁抵食,仲要包台式飲品,追加$8鹽酥雞粒勁大份
,上次兩個人都食唔晒,今次就無叫了。

50幾蚊,食到勁飽,爽呀!
2021-03-11 698 浏览
第一次食,一句講曬,吾好食,可一不可再!lunch價錢雖然吾貴,但食物質素真心差,係我係香港食過既台灣野黎講,真係吾得!首先講下餐廳推介,叫左個紅燒牛肉面,見個menu大大頁咁大力推介,咁就試下啦!吾試吾知原來係個伏!紅燒牛肉面個湯底講到用吾知幾多個鐘同又牛肉牛骨咁去淆製啦,點知一黎到,見到個湯d顏色咁清既,一試之下,清湯咁既款,一d都吾濃郁,而且重好重味精味,十足十飲梗公仔面果d味精湯底咁!d牛肉又係吾得既!又鞋又韌,同平時煲湯果d煲湯肉無分別!講真呢碗野成60蚊,真心潮州粉面檔果d都好過呢碗多多聲落重 filter 你先見到個湯係濃湯咁既色雞扒肉燥飯雞扒係脆既,但好多油,肉質中規中矩肉燥量適中,正常發揮,但吾夠香口咖喱雞翼飯呢個飯反而比其他既做得出色,雞翼有5大隻,外皮炸得好酥脆,肉質嫩滑,但食多兩隻會覺得咸,咖喱係吾辣果種,但又吾會係好椰汁果款,都幾好食既,成餐飯最好食既就係雞翼底果d薯角,好香脆餐飲就叫左2杯台式飲品,珍珠奶茶同芋香珍珠,d珍珠好硬好硬,石仔咁款吾知係未熟定咩原因啦,奶茶又死甜,真係好難飲!
第一次食,一句講曬,吾好食,可一不可再!

落重 filter 你先見到個湯係濃湯咁既色

雞扒肉燥飯
雞扒係脆既,但好多油,肉質中規中矩
肉燥量適中,正常發揮,但吾夠香口

咖喱雞翼飯

2021-03-01 531 浏览
I have only come here for dinner. The price for dinner is not too cheap, kinda expensive really for Taiwanese food. The shop is not too big so sometimes you need to wait. Their drinks are not cheap but are really pretty and eye-catching with all the colours and decorations. I like their Taiwanese desserts too though they are not too cheap and are quite expensive. My favourite dish is their crispy and salty chickens which is crispy on the outside and warm and tender in the inside. Tearing the meat gives me so much fun!
2021-01-18 855 浏览
早早留意到呢間舖.....覺得店名好得意.....疫情下.....好多食店捱唔住啦......為免後悔.....嗱嗱去食咗先.....限人數....自己又四位.....怕分得遠.....惟有等.....餐牌好多款.....真係花多眼亂......樣樣都想食.....但兩大人一長者一BB....真係唔會食得多.....價錢唔貴....不過套餐好夠份量.....追加D前菜同甜品都平.....仲好好味....鹽酥雞粒嚇咗一跳......寫係 " 粒 " ......諗住係雞軟骨咁大.....根本係雞塊.....係要係大大塊果隻.....勁好味推介係鹽酥魷魚鬚.....下次再去都會再食呢個.....食到好飽好滿足.....都唔使三百.....好正好正!! ^ ^

餐牌好多款.....真係花多眼亂......
鹽酥雞粒嚇咗一跳......

咖哩牛坑腩飯
芋圓
麻辣豬腸
鹽酥魷魚鬚
  • 鹽酥雞,
  • 鹽酥魷魚鬚,芋圓
2020-12-17 758 浏览
🈚️🉐️飛✈️食下不同菜系解下心癮😌台灣菜係其一個至愛💖喺呢度食lunch set真係幾抵食(💲5️⃣0️⃣) 食物份量足,仲🉑️配一杯🈶️珍珠嘅凍飲🥤另外🉑️以加💲8加配小食,如鹽酥雞粒、醉糖心蛋、櫻花蝦水餃、麻醬粉皮、紫菜貢丸湯、烤香腸,或💲15加配甜品如桃膠及雪燕🍧🐷肉燥味道香濃,非常好送飯🍚🐥鹽酥雞夠香脆入味🐽台灣蜜糖腸香香甜甜🧋紫薯珍珠本身味道較淡,所以唔需要少甜,而珍珠就夠煙韌‼️
🈚️🉐️飛✈️食下不同菜系解下心癮😌台灣菜係其一個至愛💖

鹽酥雞台灣腸肉操飯
鹽酥雞台灣腸肉操飯
2020-12-11 466 浏览
每一次從台灣回來總會對當地著名的台灣肉操飯念念不忘,即使在香港也找不到令人驚嘆的肉燥飯總是讓人灰心,放進口中卻不感受到油膩,反而香氣十足,甜甜的濃汁更是為配飯首選,鹽酥雞滷肉飯調味粉撘配剛好,雞肉高溫炸後沒有多餘的油份,雞肉沒有炸焦。
2020-09-18 1414 浏览
下午茶時間3:15,中午帶飯食得少,每曰收工時間倍肚餓。係T town行左陣,就試下呢間,味道如下:1.麵線:有點像台灣的麵線,但成碗麵太乾,無咩湯,但份量十足!食食下覺我少少辣,唔知係胡椒味,定係辣椒油味,食唔出!分數:5/102.炸豆腐,有油炸豆腐的外型,卻沒有炸豆腐的口感,咬落完全係炸魚片的味道。一般般。分數:3/103.珍珠奶茶:好耐冇飲過用粉沖的奶茶,沒有茶香,比較重奶味,叫了無糖少冰,都係一般般。分數:3/10
分數:5/10

分數:3/10

分數:3/10
2020-09-18
2020-07-22 1141 浏览
最近冇得去旅行又好掛住台灣嘅味道 咁就嚟呢一間九份十分到食台灣菜啦我哋嚟到其實係大概兩至三點 係一個下午茶嘅時間 咁近排因為疫情嘅關係 唔開放夜晚啦咁我哋只好下午茶時間都已經入嚟食啦咁我哋嗌左下午茶餐再加一個芝士肉鬆蛋餅嘅先來睇睇圖啊春麵線因為我個人個心比較重口味啦 呢個啊春面線係非常之適合我嘅口味 入口其實係有種食阿宗麵線嘅感覺 但麵係唔一樣嘅 同埋佢加咗少少胡椒粉令到佢比較惹味 咁樣都係食完又唔會口渴嘅 再配有少少大腸同菇一個字 正!奶油多呢個多士就有菠蘿包嘅外皮 咁入面其實係查左啲牛油再焗佢嘅 食第一啖既時候就覺得好好食好驚喜 但其實食到最後嗰幾舊嗰陣時就已經係好滯好飽同埋有啲油膩芝士肉鬆蛋餅佢外面就好似小丸子咁 有啲木魚絲有沙律醬同燒汁咁 蛋捲就包住啲肉鬆 食落去嘅時候就同食小丸子係差唔多 普普通通 但好味既
最近冇得去旅行又好掛住台灣嘅味道

奶油多

芝士肉鬆蛋餅

• 阿春麵線
2020-05-23 928 浏览
同友人一起聚餐就點這份忌廉芝士蘑菇雞翅 (HKD56/4隻),咬一口好有驚喜,裡面有滿滿的芝士,有拉絲,味道不錯,不會覺得很油膩感另外也點香蕉芝麻冰淇淋鬆餅 (HKD58),有香蕉、奇異果、忌廉上面宥一個雲呢拿球和芝麻球、4小塊鬆餅,淋上朱古力果醬,兩個人會吃不完,吃到一半會覺得有點膩,鬆餅比微暖硬身,需要配上雪糕來吃,這樣就可以中和鬆餅乾身感。環境不錯,不過點完餐不久服務生就不停催促要先付款,才上菜,這點應該事先說比較好。

2019-04-13
  • 香蕉芝麻冰淇淋鬆餅
  • 忌廉芝士蘑菇雞翅
2020-05-16 806 浏览
點評:-食物碟頭,份量足夠-性價比不俗-跟餐飲品已包部分台式飲品,如珍珠奶茶餐牌:-有全日餐牌-但都再有午餐,下午茶同晚餐嘅餐牌等候時間:-是次幫襯係平日午市,拎一拎飛,等安排位置就入房-可用線上apps遙遠拎飛食物種類:台灣炸物,肉燥飯,台式小食,甜品價錢:茶記價午餐50-60相:午市鹽酥雞扒肉燥飯有蛋有配菜抵讚追加咗奶酥多士,個面焗到好脆,好食肉鬆蛋捲加咗本魚同沙律醬有啲似日式小丸子一般追加甜品,十五蚊不過不失
點評:
-食物碟頭,份量足夠
-性價比不俗
-跟餐飲品已包部分台式飲品,如珍珠奶茶

餐牌:
-有全日餐牌
-但都再有午餐,下午茶同晚餐嘅餐牌

等候時間:
-是次幫襯係平日午市,拎一拎飛,等安排位置就入房
-可用線上apps遙遠拎飛

食物種類:
台灣炸物,肉燥飯,台式小食,甜品

價錢:
茶記價
午餐50-60

相:
午市鹽酥雞扒肉燥飯
有蛋有配菜
抵讚

追加咗奶酥多士,個面焗到好脆,好食

肉鬆蛋捲
加咗本魚同沙律醬
有啲似日式小丸子
一般

追加甜品,十五蚊
不過不失
午餐
2020-05-06 772 浏览
紫菜貢丸湯 (+$8)• 個人比較期望想吃到的是紫菜,所以份量比想像中的少了一點。• 質素亦不用有太大期望,帶點紫菜味的湯就是了。鹽酥雞扒肉燥飯 ($50)• 主餐份量卻是交足貨,不論是肉燥、雞扒還有白飯,作為午餐非常適合。• 雞扒外層炸得香脆、內𥚃肉質緊實有咬口。雞肉醃得不太均勻,外層比較濃味。• 肉燥香口入味,配上白飯混搭簡直一流!• 鹵蛋的味道一般,蛋白和蛋黃都不太入味,蛋白口感亦不太彈牙。鮮柑桔檸檬 (附送)• 味道酸甜,不過酸味比較突出,充滿濃郁的柑桔檸檬味。
紫菜貢丸湯
紫菜貢丸湯 (+$8)

• 質素亦不用有太大期望,帶點紫菜味的湯就是了。

鹽酥雞扒肉燥飯

鹽酥雞扒肉燥飯 ($50)

• 肉燥香口入味,配上白飯混搭簡直一流!

鮮柑桔檸檬 (附送)

• 味道酸甜,不過酸味比較突出,充滿濃郁的柑桔檸檬味。
鹽酥雞扒肉燥飯
2020-04-01 573 浏览
今日入天水圍搵朋友,太耐無見吹水吹到唔知時間,都唔知道原來大家都肚餓,聽朋友推薦就黎左呢間「九份十份」。呢到食台灣野,有牛腩麵肉燥飯之類個D。但最令我impressive都係佢個鹽穌雞,炸得好出色,外脆內軟又唔會好多油,而且仲提供成7至8款調味粉,件件唔同味都仲得。正!
2020-04-01
2020-03-27 481 浏览
溶岩芝士雞$128份量十足,味道都幾好,芝士醬唔會過咸,沙律菜嘅份量足夠平衡返芝士同炸雞嘅油膩感。美中不足嘅係炸雞略嫌乾身左少少,而且無乜雞肉食。餐廳提供埋一次性手套比我地,唔錯紅燒半筋半肉麵$65感覺係炆左好耐,好入味,而且口感好好,筋肉分布得好平均湯底夠濃味。要挑剔嘅係伴碟條菜係凍嘅,破壞左碗麵嘅整體感覺。阿嬌擔仔麵$28肉燥好惹味,如果可以加多d葱就更好,份量細細地,比較適合小朋友/胃口小嘅人。

溶岩芝士雞$128

紅燒半筋半肉麵$65

感覺係炆左好耐,好入味,而且口感好好,筋肉分布得好平均

阿嬌擔仔麵$28

2020-03-16 431 浏览
天水圍好吃的台灣菜不多,人氣最高的應該是九份十分,今天不用排隊,二話不說便入去用餐。每份彩色價錢都不貴,都是數十元有交易!必點鹽酥雞,有五款調味料,啱晒腌尖的香港人口味,雞粒炸得香脆!台灣牛肉麵,牛肉十分入味,而且非常淋,配上彈牙的手工麵,和台灣吃到的味道一樣!芒果綿綿冰,用上台灣愛民芒,愛芒的人必點。綜合水果茶,果味香濃。冰品美人,基本上所有台式甜品的材料都有齊,和九分吃到的很相近!味道不錯,價錢合理,難怪經常大排長龍!
每份彩色價錢都不貴,都是數十元有交易!

芒果綿綿冰,用上台灣愛民芒,愛芒的人必點。

綜合水果茶,果味香濃。

味道不錯,價錢合理,難怪經常大排長龍!
2020-03-01 665 浏览
疫症當前,要是生死之交及性價比高餐廳才會外出吃飯,我同BB去左食九份十份,好正宗的台式食物,我地兩個因為好耐冇出街食野,今次真係都叫左好蛋野食,叫左醉小三(醉鴨舌、醉雞、醉豬手)因為3樣野都想食,所以叫醉小三就岩哂,份量剛剛不會太多,兩個人食就可以食多幾樣野😍,再叫左台灣鹽酥雞,新鮮熱辣好台式口味,主食我地叫左紅燒牛肉麵同埋綜合滷味肉燥飯,牛肉麵真係好正,牛肉有咬口但都係好入味,仲要有3大條牛肉,份量好多,另外肉燥飯份量仲多,我地真係食唔哂,我下次一定只叫一個主食,太多了,我地仲另外叫左兩杯綜合水果茶,水果好新鮮,好好飲🥰
醉小三
台灣鹽酥雞