2023-10-03
🌼台蔡卤肉饭🌼位于荃湾海坝街,喺附近都有好多美食之选,之前上网睇过见到呢一间系来自台湾人🇹🇼开嘅,所以嘢食质素应该有返咁上下😍,入到去地方唔算好大,座位之间都比较狭窄,呢度都系电子落单,大概等咗一阵就可以入得🍲爆葱卤肉饭 $73: 呢一款卤肉饭的确唔样惹少,价钱包埋嘢饮都算合理,份量我觉得都算多,见图都知佢有劲多葱花,而下层就系鲁肉饭,另外再醒多只温泉蛋,我呢碗饭嘅精髓就系啲鲁肉,酱汁丰富,肥瘦均匀😋,基本上可以捞匀晒啲饭嚟食,再加左只蛋捞饭一流🤤🤤🤤🧋大红袍珍珠奶茶 :嘢饮方面就系叫咗呢一杯大红袍珍珠奶茶,佢系用咗大红袍茶叶去做嘅茶底非常香浓,珍珠甜度啱啱好,非常烟靭👍🏻🐔盐酥鸡套餐 $85 :另外一个餐就叫咗盐酥鸡饭,佢哋呢度其中一样必食嘅就系盐酥鸡😍,炸到外脆内软,炸粉又够薄,仲有劲多肉汁,超酥软🤤,另外再加左九层塔作点缀,伴饭一流👍🏻👍🏻另外配左一碗细嘅卤肉饭,够晒饱😆😆🧋百香果芒果沙冰 :味道唔淡,又唔会过甜,佢地好贴心,都系用外卖杯,方便你饮唔晒攞走都得😉🫔肉松起司蛋饼 $38 :次次食亲台湾嘢必食嘅就系呢款蛋饼,虽然呢度款式唔太多,不过最受欢迎嘅肉松就一定要有😆,呢一款蛋
🫔肉松起司蛋饼 $38 :次次食亲台湾嘢必食嘅就系呢款蛋饼,虽然呢度款式唔太多,不过最受欢迎嘅肉松就一定要有😆,呢一款蛋饼都几大份,价钱几抵,馅料丰富,而佢个薄饼煎到金黄色超松脆,必食之选🙌🏻🙌🏻
🐔麻油鸡 $52 :最后呢一款我哋单点左一份麻油鸡,佢其实有套餐,单点就大份啲,本身都有几多材料,除咗鸡肉之外,仲有豆卜,金菇作配料,另外再加埋杞子等,好一份滋补嘅汤水👍🏻👍🏻,通常煲完汤嘅鸡肉都会好老,但呢度嘅所有配料都可以食得到,鸡肉几嫩又入味,豆卜就唔再讲,整个鸡汤都非常浓郁惹味🤣🤣