2022-11-02 1126 浏览
最近葵芳开了一间新的台湾卤水小店,今晚我都同爸爸来帮衬一下。呢间餐厅系其他地区都有分店,我都系第一次食呢间餐厅。没想到平日晚上都如此人山人海,只是七点左右,门口已有多人等位,好热闹。餐厅装修得好有台湾风味,好多灯泡、餐牌,感觉好似置身于台湾夜市之中。我跟爸爸点了几款食物。首先当然要必点台式卤肉饭。呢碗卤肉饭果然色香味俱全。虽然细细碗,但上面既卤肉同酱汁绝对不少。卤肉香喷喷,猪肉粒又香又好味,每一啖饭都足够有卤肉同酱汁,所以吃起来绝对唔会干、硬,完全没有呢种感觉。只会好味到令人不自觉一啖又一啖地食。呢度卤水都相当有名,有好多款唔同既卤味、小食可以点选,仲可以配埋面,款式多元化。但我们就没有配面,只点了几款卤味当𩠌食。点了蹄膀、猪大肠、猪耳,呢三款卤味都好好味。卤味味道岩岩好,香甜的卤水汁,而且肉类都腌同炆得相当好食。卤水汁又唔会令人口渴,味道岩岩好。蹄膀啖啖肉,猪肉腍身,而且仲有满满的胶质,正。猪大肠够晒地道,洗得干净,弹牙入味,呢款卤味好吸引。猪耳爽口好咬口,过下口瘾,唔错唔错。除了卤味外,仲点了台式盐酥鸡。呢度既盐酥鸡仲拌随shake shake海苔粉。把又热又香既盐酥鸡倒入纸袋中,

我跟爸爸点了几款食物。
卤肉饭

蹄膀

蹄膀啖啖肉,猪肉腍身,而且仲有满满的胶质,正。
猪大肠

猪大肠够晒地道,洗得干净,弹牙入味,呢款卤味好吸引。
猪耳

猪耳爽口好咬口,过下口瘾,唔错唔错。
海苔盐酥鸡

除了卤味外,仲点了台式盐酥鸡。呢度既盐酥鸡仲拌随shake shake海苔粉。把又热又香既盐酥鸡倒入纸袋中,加埋海苔粉,shake shake下,好快已经可以拌匀,再打开纸袋。哗,又香又惹味呢。海苔粉痴在鸡粒上,鸡粒味道好吸引,又香又浓,又有海苔味、盐味,总之就是好惹味。大满足的地道小吃。
奶油芋泥、肉松、起司葱抓蛋饼

黎台湾当然都唔少得食手抓饼,呢度都有几款葱抓手饼可点选,我们点了奶油芋泥、肉松、起司口味的。

先讲一讲外皮,外皮以葱抓蛋饼包著馅料,抓饼脆卜卜,口感唔错,中间都有满满既馅料。奶油芋泥几特别,比较少餐厅有呢个口味,都几好口感几好味,仲有肉松、起司口味,口味同口感都不错,大满足。
最后食埋个台湾芋圆,真系大满足了。
九份经典芋圆拼QQ蕨饼

点选了呢款有红豆、仙草、芋圆、QQ蕨饼,每款都好有质感好好咬口,呢度既芋圆质素都非常好,好Q弹。而且红豆相当绵相当甜,好好味。呢客甜品无得顶。
呢间餐厅果然有好多款唔同既地道小食,十分好味,下次黎又再试下其他口味。
不过餐厅限时食1小时,但放心,其实都好够时间食,因为上菜速度好快。
2022-10-31
卤肉饭