2018-11-27
作为香港后花园,久唔久都会去台湾食下野,行下街,只怕是短短一个周末,台湾食店最令人喜欢其一就系家既味道,枱唔会有好多张,开放式厨房,可以一路食一路睇厨师密密煮虽然香港美食云集,自称台菜既食店多到可能每几条街都有一间,但真系由菜式到整间店既氛围都做到有台湾味既,或许尖沙咀就只有这家经过六両三门口好多次,每次见都有条长长人龙,呢条人龙既令人想入去试试,但又令人怕等,今晚有时间,终于要排队会一会佢既外表查实唔系好似台湾野,望落去会以为系居酒屋,呢个装潢令佢系尖沙咀咁时尚既地区更显突出由于要排队既关系,就拎定点菜纸睇,又望下入面咩环境,成间店唔算大,放既枱以大枱为主,另外想睇厨师煮就可以坐吧枱,二人枱不多,主要系偷用走廊放张二人枱,今次我好好彩可以坐到二人枱店内装潢简单得来都好有心思,主要系木既设计,门口仲有充电宝可以借,真系好贴心等左一阵就有得入去,即刻可以落单,睇返佢张餐牌,好似地道台湾小店,就系专注,有别于好多台湾菜食店咩都卖,六両三专注做牛肉汤面,周边只有简单的卤肉饭、捞面同小食,有啲人可能觉得少选择,但我认为出色既食店通常都系只卖单一种类既食物,咁先可以专注,不停改善川味红烧三宝牛肉
川味红烧三宝牛肉面(牛腱、牛筋、牛肋条)
碗面上枱时,店员话如果试过啖汤觉得唔够辣,可以加辣,个汤好浓,饮得出好多牛既精华👍🏻🐮三个牛既部分都好出色,牛肋条就肉脂分明,唔会太肥或太瘦,牛筋劲多骨胶原,牛腱好淋,个面靱度刚刚好,好有咬口,师傅落汤时刚好到个碗「六両三」字个度,唔会遮住个店名
卤肉饭
性价比很高,虽然睇落去细细碗,但系其实个饭系一座小⛰食哂成碗都饱架,卤肉水准也很好
甜不辣
很chewy, 配埋甜甜地少少辣既酱,好开胃,如果可以大份啲就好喇🤣🤣
皮蛋豆腐
皮蛋好味,份量烚到好处
如果繁忙时间想食,单拖或二人会较快有得入坐,多人就真系要等一等喇