2021-03-23
香港非常少见🤩专做台湾精酿啤酒既<掌门精酿啤酒>岩岩终于推出左『台湾精酿啤酒节』Tasting platter 🍻有六款精选台湾精酿啤酒由以下六间台湾啤酒厂品牌直送分别系金色三麦、蔡氏酿酒、吉姆老爹同埋啤酒头、五十五街、酉鬼啤酒每杯手工啤 100mL 岩岩好足够俾你试真味道拣下边款最适合你自己口味 💖讲返精酿啤酒 🍺最基础嘅材料有四组 ─ 水、麦芽、啤酒花同酵母精妙之处在于每一个步骤都可以产生唔同嘅变化而好玩既地方亦都可以当中加入唔同嘅元素同风味有时你会饮到对你来讲太刺激嘅酒品有时又会揾到啲你从来冇谂过但又好岩你既口味试多啲🍺拣多啲~绝对系帮助你了解自己既过程./ 啤酒拼盘 Beer Platter ($238) /根据 chillaholic 私心排名榜:1️⃣ 小暑茉莉花社交型啤酒 Session Ale by 啤酒头叫做社交型好搞笑😆名字设计加左分应该系因为佢系有热带水果既奔放除此之外仲有淡淡茉莉花嘅芳香但系亦都唔会过甜层次变化对我来讲系最match嘅2️⃣ 暗黑蜂蜜啤酒 Honey Ale by 金色三麦排第二位系因为佢有好多惊喜位闻落的确有阵阵拖肥糖、焦糖既甜味但系饮下竟然系冇𠮶一种
岩岩终于推出左『台湾精酿啤酒节』
Tasting platter 🍻有六款精选台湾精酿啤酒
由以下六间台湾啤酒厂品牌直送
分别系金色三麦、蔡氏酿酒、吉姆老爹
同埋啤酒头、五十五街、酉鬼啤酒
每杯手工啤 100mL 岩岩好
足够俾你试真味道拣下边款最适合你自己口味 💖
讲返精酿啤酒 🍺
最基础嘅材料有四组 ─ 水、麦芽、啤酒花同酵母
精妙之处在于每一个步骤都可以产生唔同嘅变化
除此之外仲有淡淡茉莉花嘅芳香但系亦都唔会过甜
层次变化对我来讲系最match嘅
2️⃣ 暗黑蜂蜜啤酒 Honey Ale by 金色三麦
排第二位系因为佢有好多惊喜位
闻落的确有阵阵拖肥糖、焦糖既甜味
但系饮下竟然系冇𠮶一种蜜糖厚身感觉
反而系比较轻身而且比较Dry既风味
尾韵仲有少少清爽嘅感觉同想像之中好唔一样
3️⃣ 红龙果柳丁酸啤 Dragon Fruit Orange Sour Ale by 五十五街
酸甜果味十足冻饮好出色
酸酸甜甜令佢更似开胃啤酒
提议大家作为第一杯开始饮用
而因为温度会增强酸度✨大家记得尽快饮用
另外三款排名不分先后包括 ::
✨ 黑告白啤酒 by 蔡氏酿酒/ 百香果酒花 by 吉姆老爹/ 蚵仔黑 by 酉鬼啤酒 😎
饮手工啤最开心就系一齐交流个人自身不同嘅感受
有时唔同场合唔同心情饮都会有唔同嘅体验
$298 有齐六款布名台湾厂出品既手工啤算几抵
除此之外掌门仲准备左大量伴酒小食同烧物
比一般嘅啤酒店有更加多款式
当正餐食一样OK冇问题
特别推介佢哋都台式小吃⭐️以下几款系必点 ::
盐酥鸡🐣($56), 酥炸香菇🍄($68), 卤水鸭舌👅($62)
烧物方面推荐烧鱼骨干($42)
价钱仲要非常合理同几个朋友一齐share
可以款款都试哂