2016-06-15 4074 浏览
咖啡弄喺香港开咗咁耐,今次终于做好要排队嘅心理准备,决定去一试台湾风味净系要揾店舖位置,都用咗我唔少时间,Google map好似唔系准确标明,事关位置唔算开扬。最后终于入啱座大厦,大厦系旧式的。入到去先见到有个牌,箭咀写住咖啡弄喺上面。所以就行上一楼,当时1点,喺门出面未见人龙,得1、2个人等紧。我同友人就即刻入去攞飞。见到店内已经满哂人,侍应都开始忙,但仍然用亲切嘅方式问我地几位同埋叫我地耐心等候。等唔系问题,但要喺店外狭窄嘅位置停留愈来愈多嘅人,感觉有啲辛苦。加上除咗咖啡弄外,旁边仲有几间店舖,不时有人出入,经常要侧身让来让去,有啲麻烦等咗差唔多20分钟,终于有得入去 原本要坐大枱同人一齐撘枱,之后见冇几耐另外一张二人枱空咗,就问待应可唔可以转位,对方好好态度,即刻好快帮我哋安排先终于可以坐得舒服啲!食物种类好多,我哋都睇咗一阵先决定到嗌咩。最后嗌咗个1)总𣾀三文治、2)盐酥鸡、3)草莓waffle 、4) oreo沙冰、5) 菠萝沙冰。------------------------------味道:1)三文治几足料,肉质几唔会过硬过lum,夹埋个照烧汁,唔洗担心三文治干巴巴。
等咗差唔多20分钟,终于有得入去
先终于可以坐得舒服啲!

味道:
。份量刚好!配埋沙律、薯片。啲菜冇乜问题,但个碎蛋有啲难食

2) 盐酥鸡好有味,外脆内软,肉好juicy,令我谂起喺台湾食嘅味道

3) 草莓waffle,店员主动问我地洗唔洗后上( 因为我哋一次过嗌哂所有嘢) ,我哋当然话好,甜品当然系一餐饭嘅最后啦
。waffle一放上枱面,我地已经闻到好香蛋香,睇落已经好吸引
食落就比卖相差啲,虽然都系外脆内软,但就食落冇闻落咁有味道,都系比唔过喺台北的一间coffee shop,至今仍觉得果到嘅waffle最正!不过咖啡弄嘅waffle亦做得唔错,草莓雪糕浓郁,但个入唔中意旁边配custard,好似太heavy了。
4) oreo沙冰,卖相就靓,但饮落个人觉得太多冰,唔系真系想像咁浓郁,但都ok!
5) 菠萝沙冰,几浓,好有菠萝味,仲有果肉,卖相都几靓
-----------------------------

地方位置
但服务
食物亦ok!
以casual,轻食为主,个人认为做下午茶最适合。
记得预留时间等候,但好似可以提前订位(?)
价钱合理,唔贵!

希望之后人流再少啲/分店多d,再试其他野食

2016-06-10
午餐