餐厅: 士林台灣麵
资讯:

2012-08-22 87 浏览
系呢个炎炎夏日,同挚友们拣左黎到平时好少黎既地方先过左一个有益身心既上午,跟住就黎左元朗开心觅食原本想去食元朗有名之作:胜利牛丸,但因友人唔爱食牛肉于是我地就拣左系openrice放系元朗区第一名既士林台湾面成日听既都系田中、B仔元朗既台湾餐厅倒系比少听到于是决定一于同朋友们齐齐去做食家,试下呢间系openrice超过100个笑脸既人气小店虽然我地系2点几到既,但门囗依然有不少食客系度等位,讲紧都有10人左右排队既模式系要先攞飞,再等嗌位一问下原来要等10张台以上...但依然无打击到我地想食既热诚,决定要照等一望埋去,见到既系正门旁既玻璃已俾各大报章杂志既报导贴得满满既,都几犀利餐厅既布局系有室外座同室内座,入面都有10余张台,外面既就有5,6张台突然之间,店员高呼:"出面唔洗等,有无人要坐?"于是原是排系10几既我地就可以立即补上始终系大热天时坐系露天既未必系一件很享受既事情但幸运既系我地既位置啱啱对住个大风扇,所以坐落都唔算系太热餐牌系印系垫台纸上既,骤眼一睇,价钱有比一般闹巿中既便宜呢必点红烧牛肉面:系呢度既招牌菜,话曾经有招待过美国总统、台湾首相、英国首相佩服牛肉面既卖相同张海
系呢个炎炎夏日,同挚友们拣左黎到平时好少黎既地方
先过左一个有益身心既上午,
跟住就黎左元朗开心觅食
原本想去食元朗有名之作:胜利牛丸,
但因友人唔爱食牛肉
成日听既都系田中、B仔
元朗既台湾餐厅倒系比少听到

排队既模式系要先攞飞,再等嗌位

突然之间,店员高呼:"出面唔洗等,有无人要坐?"
于是原是排系10几既我地就可以立即补上
始终系大热天时坐系露天既未必系一件很享受既事情
但幸运既系我地既位置啱啱对住个大风扇,所以坐落都唔算系太热

餐牌系印系垫台纸上既,骤眼一睇,价钱有比一般闹巿中既便宜呢
印系垫台纸既餐牌
大海报
佩服牛肉面既卖相同张海报系一样既:煮得橙红色既汤底,放上两棵小棠菜,重点牛肉上配上葱花
用既系金钱𦟌,呢件牛肉有很好吃,
够浓味但唔咸
牛筋同牛肉系梅花间竹咁相间,一层接一层既
一碗入面有三件
面条面粉香特出,最特别既系一食落去以为系好腍既面,但认真食落面质系有弹性既
可饮埋富有牛肉味既汤底
红烧牛肉面
近镜红烧牛肉面
香酥鸡扒:另一好食之作,鸡扒卖相金黄,个脆皮尤其香囗,
用既鸡肉带一点深啡色,难得肉嫩
分量亦很多
香酥鸡扒
肉燥茄子:个人上觉得呢个比较一般,茄子唔算整得很入味,
可能系因为茄子成圆筒形,size较大既关系吧
西门町既肉燥有煮得比较香
但朋友反而觉得呢个好食
肉燥茄子
过桥饺子:呢个饺子外表普通但暗藏惊喜,饺子皮比一般既薄身
虽然咬开既时候无话汤汁流哂出黎,但肉既颜色很粉嫩,颜色亦系带浅粉红
都几好食,饱肚之选
过桥饺子
珍珠奶茶:呢个系略为失望之作,一黎呢杯最典型既饮品反而等到差唔多先黎;珍珠亦唔够咬口,反而觉得金圆轩既较好饮
珍珠奶茶
总括黎讲,呢餐系好满意既一餐,尽管服务态度好一般,要叫多几次先应,但高质素既食物令人觉得呢餐有来得很值得,令人回味无穷
题外话/补充资料: 想冇咩人可以系5点左右去,之后呢个时间返去已经冇咩人了
2012-08-19
印系垫台纸既餐牌