2022-07-24
📍拉面台风话说半个月前打风,天气差到连人嘅心情都受埋影响,为左改善呢个郁闷嘅心情突登揾啲好味嘅嘢食!本身谂住打风落雨应该冇乜人,点知12点几嚟到都系要等几张枱🫢🍽食物✨ 鱼介猪骨汤拉面 $78 8/10(+$25 特制叉烧)呢款系佢哋嘅经典汤底,嚟到见到个份量吓亲,面头全部都系配料,连面都见唔到😂跟佢个指示教先饮啖汤,系煮左好耐嘅浓厚猪骨汤底,捞埋鱼粉再试,个汤底鲜味更明显~ 加左特制叉烧之后总共有5块😂食肉兽一定好满足!叉烧系厚切,虽然肥嘅部份唔系好多,但系唔会煮到干柴韧口。调味又唔会太咸,浸一阵汤索左汤底味岩岩好,食晒呢碗真系饱到上心口!✨ 沾面 $83 8/10呢款每日限量30碗,不过个汤底系鱼介猪骨汤嘅浓厚版本😂味道几乎一样,只系比拉面版本再咸少少,配返粗面食岩岩好。配料方面除左有一块叉烧,其余系肉粒,我就觉得大块叉烧有满足感好多!我比较中意食沾面系因为可以避免啲面长期浸住涨晒嘅问题~ 呢款面嘅口感弹牙有咬口,一上嚟个汤系热辣辣嘅,用冷面去浸食到中期开始变涷可以叫店员加返热汤,沾面要热辣辣咁食先好食架嘛😋👍🏻伊台风 $88 7/10呢个系蕃茄汤底配芝士,蕃茄汤感觉系熬左好耐,够
🍽食物
✨ 鱼介猪骨汤拉面 $78 8/10
(+$25 特制叉烧)
✨ 沾面 $83 8/10
👍🏻伊台风 $88 7/10
呢个系蕃茄汤底配芝士,蕃茄汤感觉系熬左好耐,够晒浓稠,食得到煮烂左嘅蕃茄肉同本身蕃茄嘅酸酸甜甜,唔系加茄膏去煮,连埋芝士多左阵奶香,系出面食唔到嘅味道。但系个汤底好浓嘅情况下加埋芝士,令成个汤更加稠😂 加上啲面浸一阵索咁啲汤,令到碗面痴埋一旧,要叫店员加汤先搞得掂。
极限台风(芫茜猪骨汤拉面) $83
(冇认真品尝评唔到分😂)
呢个系屋企人嗌嘅,唔食芫茜嘅我梗系敬而远之,最后出于好奇心之下试左一口汤,真系受到10万点冲击😂 佢唔单止有好浓烈嘅芫茜草青味,个汤底系劲咸,咸过晒其他汤底嘅味道,个阵味系脑海中久久不能抺去🤯
⛩环境
👉🏻舖头位置真系好少,加埋可能20个位都冇,所以都要排一阵队
👉🏻同埋因为我哋坐嘅系有啲似后巷嘅位,卫生环境都系有待改善嘅🫢不过呢个价钱同呢个质素都冇咩好挑剔
💁🏼♀️服务
👍🏻店员服务态度有礼貌
👍🏻欣赏佢哋系客人等紧位嘅时候,已经派咗Menu比客人落咗单先,仲会remark返系边位客人嘅order,一入座就好快有得食,避免客人等得太耐之余,交枱嘅速度都会流转得快左
📝总评 7.5/10
大件夹抵食系我第一个谂到嘅评语!但系佢哋又唔会将货就价,同样系一碗好高质嘅拉面(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 感受到师傅用心熬煮嘅汤底,唯一缺点系汤碗唔太保温,涷得好快,如果由头到尾都系食紧一碗热辣辣嘅拉面,咁就更加满足啦!
👛人均消费 ~$86(连加一服务费)
⏱冇限时
🔎地址