2018-01-09
五点半准时放工真好, 个人钟意试新野, 呢间算系我史上最快返兜嘅西餐厅, 之前同朋友黎过呢间西班牙餐厅 happy hour, 食物不错, 今日黎开一田买嘢, 买嘢前先来个简单晚餐。是日厨师精选写晒在镜上Sparkling Rose Sangria ($72)西班牙传统酒精饮品, 有红酒或白酒加新鲜生果调配而成的鸡尾酒, Sparkling Rose Sangria 以 Sparkling Rose Wine、威士忌酒、梳打及柠檬汽水, 再加上新鲜橙片及士多啤梨片泡制, 果味重过酒味, 甜甜地好易入口。附Sangria 送的西班牙肉肠烧带子配脆皮猪腩肉及粟米蓉 ($98)2 只KING SIZE刺身级带子巧大只刺身级带子略为煎香, 以简单烧汁提味, 爽口弹牙, 很鲜甜。上次单独叫左一碟脆皮猪腩肉, 实在太好味了, 猪腩肉烧得皮脆肉嫩, 又香口, 今次配带子得两小块, 仲要薄薄的, 实在唔多够喉, 下面嘅粟米蓉很 creamy, 香香甜甜又滑溜。鲜芦笋极上黑毛猪火腿配64度蛋 ($64)美味、健康、饱肚集于一身的小食, bb 芦笋极爽脆, 黑毛猪火腿油香惹味, 配埋饱肚流心蛋, 卖相食味
是日厨师精选写晒在镜上
Sparkling Rose Sangria ($72)
附Sangria 送的西班牙肉肠
烧带子配脆皮猪腩肉及粟米蓉 ($98)
2 只KING SIZE刺身级带子巧大只
鲜芦笋极上黑毛猪火腿配64度蛋 ($64)
美味、健康、饱肚集于一身的小食, bb 芦笋极爽脆, 黑毛猪火腿油香惹味, 配埋饱肚流心蛋, 卖相食味兼备。
极级 CREAMY 的蛋黄, 捞埋啲葱粒及香而不辣的橄榄油食, 正! 鲜芦笋就拈蛋黄酱沙律酱食, 一个小食多种口感及味道, GOOD
西班牙炖蛋 ($38)
法国炖蛋就食得, 西班牙炖蛋唔知系点嘅呢? 从外形上....喺大碗好多, 一层薄薄的焦糖完全覆盖蛋面, 入口香滑 creamy, 奶味较重, 蛋味较法国炖蛋轻, 原来西班牙炖蛋还加了藏红花入去, 唔怪得味道有别于平时食开的, 个人觉得略为甜了些, 如果减返小小甜度就perfect了。