今日同朋友嚟到河内越式料理店食晚饭,大围得八度,天寒地冻下,好想食热呼呼嘅东西。一入店,店员斟咗杯茶俾我地。茶嘅味道好特别,有股独特嘅香味。好奇下问问店员,原来系老板从越南买嘅茶叶冲泡而成,这些越南茶叶确实增添了地道风味。主食方面,我地分别叫咗碗顺化番茄蟹肉扎肉汤檬同极品牛三宝汤河粉。牛三宝汤河包括牛展、生牛肉同牛丸,好足料、好大碗、好够饱!番茄蟹肉扎肉汤檬采用新鲜番茄做汤底,朋友大赞汤浓好味,忍不住多呷几口才吃檬粉。我哋仲叫咗炸春卷同埋虾饼两款小食,春卷皮脆多馅料,虾饼弹牙不油腻。饮品方面,我地叫咗椰汁珍多冰同热柠檬蜜糖姜茶。姜茶嘅用料无论柠檬还是姜都好新鲜,姜味好出但唔会太辣口,寒冷下驱寒一流。不过,即使天冷,朋友还是钟情椰汁珍多冰,说这里的珍多冰椰奶香浓,味道调配得恰到好处,无论天气有多冷,也会点选这款令人难以抗拒的特色饮品。