2020-03-17
去开荃湾好多时都会懒到爆, 平时系路德围食个quick dinner就算, 于是我地就揾左间cafe试下。平时好少食开Cafe, 觉得黎黎去去都系差唔多既味道。如果你问我会回头既cafe, 呢间可以系其中一间!呢间cafe唔算近TW地铁站, 行过去大约15分钟, 系纱厂再对面街黎。地方唔算难揾, 一上到去又估唔到原来都几阔落, 系坐得舒服既地方。有好多小物件, 书, 桌游令呢到好有冲动想坐一个下午既感觉,不过我系夜晚去的。如果下午见到海景一定几唔错, 呢到又算静静地可以做下野。DINNER SET既前菜又包埋野饮, 基本野~叫左个蜜糖芥末素牛肉汉堡 ($138)黎呢到晚上绝对会叫set dinner, 唔系差好多钱但多左前菜之类的。讲下个Burger,夹左素牛肉芝士菠萝片番茄黄瓜,包既皮烘过又好软熟, 食落觉得几juicy wor又...睇番个包系叫咩名, 先发现原来系素牛肉,但我食完都唔系好觉佢系素黎, 素食者你一定要黎试下!因为我食完都仲系唔信佢系素, 仲有一堆香草薯角 ho ho mei~黄金广岛蚝见到小食有几款, 简左呢个广岛蚝。食落原本都几香口, 但唔算系一试上瘾既小食, 下
如果你问我会回头既cafe, 呢间可以系其中一间!
如果下午见到海景一定几唔错, 呢到又算静静地可以做下野。
DINNER SET既前菜又包埋野饮, 基本野~
叫左个蜜糖芥末素牛肉汉堡 ($138)
黄金广岛蚝
见到小食有几款, 简左呢个广岛蚝。食落原本都几香口, 但唔算系一试上瘾既小食, 下次会食下其他~
香煎慢煮西班牙黑毛猪配自家制苹果酱 ($168)
我正式宣布, 呢个会系我最想回头既菜式!
西班牙黑毛猪唔系食全熟架, 呢只慢煮过既猪一上岸就好香, 望落同牛扒都系差唔多样姐,
但咬落完全另一回事。我会点哂自家制苹果酱同埋个蜜糖芥末一齐食, 酸酸甜甜又有D淋既黑毛猪超级正!
会好想再食多次.......点算..想要多D酱, 无谂过苹果酱居然可以令到呢个猪咁好食。
朱古力雪糕
虽然你以为甜品不值一提, 但set有甜品会加分, 而呢个咁靓又用心整出黎既衬托再加分, 打卡少不了。
一见到都几suprise, 心谂连呢样都要咁靓, 即刻未饱住想食埋先!
题外话/补充资料:
店员有礼貌 , 服务好~