2023-06-24
最近去完大馆影相,觉得好肚饿,就去咗附近嘅鸟匠度食好西,入到去,就见到两位日本师傅喺度忙碌紧,而且该店系写明用备长炭,令到我即刻好期待柚子鸡皮:作为前菜嚟讲相当开胃,柚子汁酸甜,鸡皮已经烧过,有咬口鸡串:分别试左thigh, belly等部位,thigh比较多汁,belly少油脂味,而比较稀有既chicken oyster就爽嫩弹牙。另外有特色一d既试左大葱鸡卷,葱香十足,仲有kitsune,即腐皮鸡卷,加上紫苏叶,味道有层次。免治鸡肉串系我每次去居酒屋都一定想试,呢串嘅鸡肉就比较散,鸡味出。师父主要都系用盐简单调味,客人可以食到食材嘅原味其他食物:玉子烧,蛋味香,口感松软。烧猪腩,入口系肥肥既油脂。烧牛肉配云丹海胆及三文鱼子,三文鱼籽嘅咸鲜代替咗盐,挑选既海胆唔错。炸豆腐,略逊,配上姜葱调味。去食串烧梗系配酒,我就试左一只叫蓬莱嘅纯米吟酿,曾经系攞个奖嘅,饮落好香醇,食完成餐饭之后已经成身发烫