2018-01-30 2692 浏览
一到年尾,朋友们纷纷组织团年饭,为辛苦咗一年慰劳吓自己。不过其实讲到尾,都系我哋呢班吃货借啲易想食餐好嘅啫!今次就决定食邦记!其实之前已经食过几次,都保持到水准,所以今次就同成班朋友一齐嚟食啦!泊完车之后,净系行入去食饭果条巷仔已经买到停唔到手。又金蚝啦,又米通啦,又马仔啦,又海味啦⋯⋯成班友仔买到痴咗线🤣好啦,睇吓今晚食咩先!第一味上枱嘅就系白灼虾,讲真,白灼虾真系冇咩好介绍,不过只只个头都有膏㗎!接着嘅就系蜜糖鸡翼,可能好多人觉得好奇怪,去食海鲜食乜鬼嘢鸡翼呀?但系其实都系呢度嘅招牌之一,前两次食,只只胀卜卜,啲蜜糖包住成只鸡翼,好味到震啦!但系今次真系要拆招牌,睇幅相都知道炸到㶶晒,又唔够蜜糖,搞到比班老友话我点解要嗌味未啊🤦🏻‍♀️再嚟嘅就系椒盐中虾,非常惹味,又唔会过分调味,直头连个壳都要吮埋!整咗个班头两味,呢个班腩好就好在佢一啲都唔老,唔会鞋恰恰,仲系好滑!好少可见到啲蒸鲍鱼系咁大只,一啲都冇过火,切开来食好鬼正,啲豉油汁唔系好浓味,咁先可以食到本身鲍鱼嘅鲜味!再嚟又系蚝两味,嚟到流浮山唔系唔食蚝下吗?呢个炸蚝,细细只,估唔到甜成咁!啲炸浆薄薄哋一层,咬落去𠮶阵时系有声㗎

好啦,睇吓今晚食咩先!

白灼虾

蜜糖鸡翼

椒盐中虾

班球

清蒸鲍鱼

炸蚝

再嚟又系蚝两味,嚟到流浮山唔系唔食蚝下吗?呢个炸蚝,细细只,估唔到甜成咁!啲炸浆薄薄哋一层,咬落去𠮶阵时系有声㗎 !咬开之后又唔会成泡水咁,全部都系本身只蚝嘅汁,我本身唔钟意食熟蚝,但系真系停唔到口咁一连食咗三四只!!

姜葱蚝

接着嘅系姜葱蚝,佢又系煮到啱啱好,超级好味!

骨腩

呢个就系班头两味嘅另一味,爆骨腩,其实佢都好食,只系个献汁杰左少少!所以食多两旧个感觉就比较滞喇!

姜葱炒蟹

食海鲜就梗系要叫蟹食啦!姜葱蟹个味道刚刚好,不过呢味就好似有少少过火,所以啲蟹肉唔够滑身!但系我哋都好快清晒!

清蒸贵妃蚌

最后一味就系贵花蚝,火候非常perfect!加埋啲蒜蓉呀,葱呀,粉丝呀,成啖食落去真系好正!

其实仲有一个炒饭唔记得咗影相,都系正常嘅扬州炒饭啦!不过入边嘅虾唔系平时𠮶啲雪藏虾仔,系真系咬落去啖啖肉嘅虾,所以如果唔够饱叫个例牌嘅嚟食下都唔错㗎😍
2018-01-27
等候时间
5 分钟 (堂食)
椒盐中虾
班球