2024-08-24 303 浏览
帶移居咗去外國返嚟嘅親友去食海鮮以前通常去開三聖村食見佢哋話未入過流浮山所以今次就試吓價錢其實同三聖差不多都喺度隔離的海鮮店買海鮮再到酒樓加工海鮮店嘅店員會教我哋揀咩煮法係最好食酒樓既侍應非常有善仲送咗我哋例湯同埋一碟菜魚蒸得好滑最估唔到係佢哋嘅蜜糖雞翼好好味閒日入去成間酒家都坐滿
帶移居咗去外國返嚟嘅親友去食海鮮
魚蒸得好滑
最估唔到係佢哋嘅蜜糖雞翼好好味
閒日入去成間酒家都坐滿
2024-02-04 1024 浏览
新年團年飯我哋今年揀左入流浮山食海鮮🦞🦐🦀🐟平時食開屯門,今次都係第一次入流浮山食海鮮,原來入流浮山好方便,只需要係天水圍西鐵站轉一程港鐵巴士,如天水圍西鐵搭的士都只係$30有找朋友介紹《邦記 》咁我地決定團年飯係呢度食啦沿路行入去好多店舖賣流浮山特產,好有風味,入手買左少少特產😌🔮酥炸生蠔🦪炸得非常酥脆可口,大人細路都最愛🔮大班2味🐟魚肉片清炒-保留左魚肉的原汁原味,魚肉口感嫩滑,啖啖肉,西芹作配料清炒已經好好味😋炸頭腩🐟-骨係走油,以薑蔥炆煮,炸得外層酥脆惹味,內裡肉質非常嫩滑🔮蒜蓉粉絲蒸扇貝非常之大隻,蒸嘅時間岩岩好,夠哂鮮味🔮果皮蒸大連鮑魚最鍾意果皮蒸法,鮑魚夠淋,好入味🔮豉椒炒蟶子紅椒、豆豉作配料,蟶子彈牙爽嫩,調味又唔會太鹹🔮上湯龍蝦🦞龍蝦肉質爽口彈牙,同新鮮鮮味,配上上湯煮,非常之好味🤤完美配搭總括嚟講,我地又多一個地方去食海鮮🦞啦
新年團年飯我哋今年揀左入流浮山食海鮮🦞🦐🦀🐟
朋友介紹《邦記 》咁我地決定團年飯係呢度食啦

🔮酥炸生蠔🦪
炸得非常酥脆可口,大人細路都最愛
🔮大班2味🐟
🔮蒜蓉粉絲蒸扇貝
非常之大隻,蒸嘅時間岩岩好,夠哂鮮味
🔮果皮蒸大連鮑魚
最鍾意果皮蒸法,鮑魚夠淋,好入味
🔮豉椒炒蟶子
紅椒、豆豉作配料,蟶子彈牙爽嫩,調味又唔會太鹹
🔮上湯龍蝦🦞

總括嚟講,我地又多一個地方去食海鮮🦞啦

团年饭
  • 豉椒炒蟶子
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 酥炸生蠔
2023-12-09 941 浏览
-行七人平日走咗入流浮山食海鮮、成十年冇嚟、友人介紹幫襯左哩間邦記、冇乜裝修好街坊嘅餐廳,仲要唔收卡、其實係間間都唔收卡、有幾間碌卡又話要收3%、今時今日嘅香港真係好難想像⋯⋯需知道流浮山食餐海鮮起碼幾千蚊㗎!所以沿路走好多餐廳都冇乜人、生意麻麻!唯獨是哩間邦記、好旺喎,-樓坐滿、二樓又話冇枱、要入偏廳坐、都坐咗三張大枱、目測全部熟客唔係自由行!街坊餐廳、環境一般、服務一般、價錢方面以流浮山標準計算唔貴喎、冇加一茶芥每位$10,叫老細寫菜單位位$600!仲送海鮮湯、新界油菜、啤酒汽水🍻上湯焗龍蝦🦞煎米粉底澳洲龍蝦冇得輸、爽口彈牙又鮮味、不過嗰上湯汁味道好一般、𡯁其煎米粉底就梗唔掂、淋晒口感麻!椒盬鮮鱿$150咁貴嘅椒鹽鮮魷都係第一次見、又唔見得特別好食囉⋯⋯椒盬瀨尿蝦一人一隻真係好奢侈、夠乾身味道好差、不過冇蝦膏就爭啲🫤白灼蝦細細隻、都幾鮮甜、味道方面就正常發揮!酥炸生蠔唔知係本灣蠔定係台山蠔、肯定唔係美國桶蠔、細細隻勝在夠鮮甜、炸得非常酥脆可口、少咗大蠔平時嗰陣味、小朋友都鍾意🫶大班兩味炒球(冇影相)🙏🏻炸頭腩少少汁掛住、味道幾好、雖然咁大條魚,但係肉質仲好嫩滑😋😋蒜蓉粉絲蒸扇貝算幾

上湯焗龍蝦🦞煎米粉底
上湯焗龍蝦煎米粉底

椒盬鮮鱿$150
咁貴嘅椒鹽鮮魷都係第一次見、又唔見得特別好食囉⋯⋯
椒鹽鮮魷

椒盬瀨尿蝦
一人一隻真係好奢侈、夠乾身味道好差、不過冇蝦膏就爭啲🫤

白灼蝦
細細隻、都幾鮮甜、味道方面就正常發揮!

酥炸生蠔

大班兩味
炒球(冇影相)🙏🏻
炸大班頭腩

蒜蓉粉絲蒸扇貝
算幾大隻、啱啱熟火喉唔錯、夠鮮味有水準👍🏻👍🏻

咁多海鮮以$600/位嚟講,向流浮山絕對抵食,不過坐巴士嚟就麻煩啲囉!

炸大班頭腩
邦記海鮮酒家的點餐方式係先揀海鮮埋單,再揀烹調方法。酒家有間相通的海產店,係酒家斜對面,揀好海鮮再到酒家落單點菜。酒家仲有出名的蜜糖雞翼、小菜、炒飯、飲品出售。最後收海鮮加工費同其他食物費用。我哋訂左夜晚6點半食飯,係食飯前半個鐘去海產店揀海鮮。之後可以沿海味街行到盡頭,睇埋海景同日落🌅再返黎食飯。🌊豉椒炒蟶子西椒、豆豉炒嫩蟶子,蟶子彈牙爽嫩,調味唔會過咸。配埋脆米粉煎餅,香脆可口,吸曬啲汁好惹味。🌊蜜糖雞翼即叫即製,氣炸過的雞翼,外脆內嫩滑,面頭加上蜜糖🍯,甜咸交集更加惹味🤤。🌊龍躉兩味龍躉🐟肉片清炒,保留了魚肉的原汁原味,魚肉口感嫩滑實在,啖啖肉,簡單西芹清炒已經好好味。龍躉腩骨就走油,以薑蔥炆煮,炸得酥脆惹味😋。🌊鹽焗奄仔蟹奄仔蟹🦀參非常新鮮,鮮味突出,蟹肉多而易離殼,蟹黃都好多同美味。🌊蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝好新鮮,肉質軟滑清甜,配上蒜蓉粉絲,非常惹味。🌊椒鹽瀨尿蝦蝦肉🦐鮮嫩清甜,配上椒鹽酥炸,十分香脆可口,殼都可以食埋。🌊上湯龍蝦伊麵 龍蝦肉🦞質爽口彈牙,同樣新鮮鮮味,配上上湯煮,伊麵吸曬啲汁好好味心。🌊海鮮炒飯以叉燒粒、蝦仁🦐炒蛋飯,粒粒分明,唔會好油,熱辣辣好有鑊氣~🌊油鹽水

🌊豉椒炒蟶子

🌊蜜糖雞翼

🌊龍躉兩味
龍躉兩味|清炒龍躉腩片

龍躉兩味|龍躉薑蔥炆腩骨

🌊鹽焗奄仔蟹

🌊蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝好新鮮,肉質軟滑清甜,配上蒜蓉粉絲,非常惹味。

🌊椒鹽瀨尿蝦
蝦肉🦐鮮嫩清甜,配上椒鹽酥炸,十分香脆可口,殼都可以食埋。
椒鹽瀨尿蝦

🌊上湯龍蝦伊麵
上湯龍蝦伊麵

🌊海鮮炒飯
海鮮炒飯

🌊油鹽水菜心(附送)
新鮮翠綠唔油膩
油鹽水菜心

🌊豆腐魚湯(附送)
奶白色的魚湯,鮮甜美味
2023-09-24
龍躉兩味|清炒龍躉腩片
龍躉兩味|龍躉薑蔥炆腩骨
椒鹽瀨尿蝦
上湯龍蝦伊麵
海鮮炒飯
油鹽水菜心
2023-10-01 502 浏览
朋友生日,四個人一齊入流浮山食海鮮,我哋喺條街度買咗海鮮,然後就嚟到朋友推介嘅邦記加工。夥計服務態度好好,會主動推介各種海鮮嘅煮法,最後我哋啲龍蝦北寄貝石頭魚,分別揀咗酥炸粉絲蒸同埋豉油蒸嘅煮法。上菜速度十分之快,鑊氣都十足,上枱仲係熱辣辣完全唔驚凍咗,每樣海鮮有調味得來依然可以保留到海鮮本身嘅鮮甜度,完全唔驚浪費咗咁新鮮嘅海鮮。最後每人食咗四百幾蚊,當中仲包括喺嗰度叫咗個炒飯同埋送咗一碟油菜,唔驚唔夠飽。

2023-09-15
2023-06-25 616 浏览
我前幾天去了一家海鮮餐廳,點了大閘蟹、蒸扇貝、椒鹽賴尿蝦、白灼蝦、海鮮炒飯和蜜糖雞翼,非常好的用餐體驗,食物新鮮好味😋首先,大閘蟹非常新鮮,味道非常好。它們的蟹肉豐滿且肉質鮮美,蟹黃也非常豐富。蒸扇貝也是同樣新鮮,肉質嫩滑、清甜可口,非常美味。椒鹽賴尿蝦的味道非常香,蝦肉也非常鮮美,而且炸得非常酥脆,非常好吃。白灼蝦和蜆的味道也非常好。蝦肉非常嫩,蜆的味道非常清甜。海鮮炒飯也非常美味,用的是新鮮的海鮮和高品質的米飯,口感非常好。蜜糖雞翼也非常不錯,醬汁非常美味,燒得恰到好處,讓人垂涎三尺。龍躉兩味,清炒保留了食材的原汁原味,魚肉口感十分爽甜,嫩滑多汁,啖啖肉。而且他們的清炒做法非常簡單,不加太多調味料,讓人可以品嚐到食材的天然風味。另外,龍躉炸得材酥脆可口,口感十分出色,非常惹味。這是一家非常值得推薦的海鮮餐廳,他們的食物非常美味,如果你喜歡海鮮,這是一個非常好的選擇。

另外,龍躉炸得材酥脆可口,口感十分出色,非常惹味。

• 椒鹽瀨尿蝦
  • 鹽焗奄仔蟹
  • 蜜糖雞翼
  • 龍躉兩食
2023-05-31 496 浏览
今日請屋企人食飯,黎到流浮山,食邦記,因為朋友試過話幾抵食我地今次叫左1️⃣豉椒炒蟶子王2️⃣椒鹽賴尿蝦3️⃣蒜蓉粉絲蒸扇貝4️⃣鹽焗奄仔蟹5️⃣清蒸鮑魚6️⃣豉油王大蝦7️⃣蒜蓉粉絲蒸蟶子王全部海鮮都好新鮮,蟶子王好大隻,無沙,啖啖肉,豉椒調味適當,好好食😋正。賴尿蝦無膏,但系肉質緊緻。鹽焗奄仔蟹好香好多膏。扇貝同鮑魚蒸得好好,好嫩。仲有個大蝦🍤真係好大隻,大過男仔一隻手,食到好滿足😌消費價錢:4人💰2580,人均💰645結論:(5個⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳名稱:邦記海鮮酒家餐廳地址:流浮山正大街39號地下
今日請屋企人食飯,黎到流浮山,食邦記,因為朋友試過話幾抵食

我地今次叫左

6️⃣豉油王大蝦
7️⃣蒜蓉粉絲蒸蟶子王

消費價錢:4人💰2580,人均💰645

結論:
(5個⭐️為滿分)

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

• 豉椒炒蟶子
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 鹽焗奄仔蟹
2023-05-28 249 浏览
流浮山出名食海鮮,我地今次家庭聚餐就揀左呢間店。室內環境寬敞,都算坐得舒服!今次係長佬拍板,我地呢D細嘅當然係等食啦~灼海蝦和花螺都幾好食,爽脆鮮甜,食到停唔到口。豉椒炒聖子皇和薑蔥炒鮑魚,真係好鮮甜,份量都唔少,鮮嫩滋味,值得推介。清酒煮蜆(我都唔識分的貝殼類🤣),都OK,但個人比較喜歡炒,因為夠鑊氣和香口。蟹好大隻,而肉質鮮甜美味,每一口都飽滿滑嫩,蟹黃蟹膏飽滿鮮黃,啲膏勁香好正!避風塘炒瀨尿蝦,蝦肉好彈牙鮮甜,味道重鹹香辣,當中的炸蒜更是整道菜的精髓,但食時真係有點麻煩。龍躉兩食,清炒及蔥炒龍躉,肉質鮮美,外脆內嫩好Juicy!~所有食物都有質素,份量都好足,味道唔錯!值得再來試下其他菜試!

今次係長佬拍板,我地呢D細嘅當然係等食啦~

灼海蝦和花螺都幾好食,爽脆鮮甜,食到停唔到口。

用餐时段
🥰 話說呢兩三年, 喺香港探索唔少海鮮勝地, 包括西貢, 鯉魚門, 三聖邨, 流浮山.🤗 西貢主攻遊客, 出產幾間米芝連餐廳, 早前 “師姐” 推介 “勝記”, 一試難忘. 鯉魚門又係主攻遊客, 我淨係記得朋友開嘅 “鯉魚門酒家”. 三聖邨就遠少少, 近屯門黃金海岸, 谷友推介 “廣東名廚”, 坐得舒服, 味道不俗.🥢 流浮山真係山長水遠, 但相對抵食, 屢戰大衆化嘅 “明記”, 又試過高擋嘅 “小桃園”. 今日轉戰 “邦記”, 飯店格局, 較 “明記” 乾淨企理, 喺斜斜對面嘅 “許照記” 點咗六款海鮮.油鹽水浸蝴蝶蚌豉椒炒蟶子上湯焗龍蝦蒜蓉粉絲蒸北寄貝果皮蒸大連鮑魚油鹽焗奄仔蟹菜心🤗 餐廳光猛整潔, 服務到位, 換碟迅速, 按要求, 海鮮分兩轉送入廚房, 用餐節奏舒服, 十個讚! 論海鮮食材, “許照記” 同 “明記” 不相伯仲, 論烹功, “邦記” 味道較濃, 食完少少口渴, 可樂係最好嘅朋友. 今餐材料大約$1500, 加工費$500, 性價比合理.🐚 油鹽水浸蝴蝶蚌. 油鹽水略深色, 比 “明記” 版本濃味, 又冇 “明記” 咁鮮. 蝴蝶蚌啱啱熟, 有嚼口. 可惜三隻開唔到口

油鹽水浸蝴蝶蚌
上湯焗龍蝦
果皮蒸大連鮑魚
菜心

🤗 餐廳光猛整潔, 服務到位, 換碟迅速, 按要求, 海鮮分兩轉送入廚房, 用餐節奏舒服, 十個讚! 論海鮮食材, “許照記”“明記” 不相伯仲, 論烹功, “邦記” 味道較濃, 食完少少口渴, 可樂係最好嘅朋友. 今餐材料大約$1500, 加工費$500, 性價比合理.
🐚 油鹽水浸蝴蝶蚌. 油鹽水略深色, 比 “明記” 版本濃味, 又冇 “明記” 咁鮮. 蝴蝶蚌啱啱熟, 有嚼口. 可惜三隻開唔到口, 自己用刀開!
油鹽水浸蝴蝶蚌
🥰 豉椒炒蟶子. 生菜塾底, 賣相搞笑. 講番蟶子, 鮮甜, 爽口, 豉椒味道一流.
豉椒炒蟶子
🦞 上湯焗龍蝦, 伊麵底. 今日揀咗西澳龍蝦, $280 一斤, 較南澳龍蝦 $380 一斤抵食, 厚肉, 爽口, 不俗! 老友 “肥強” 食家上身, 話今次嘅西澳龍蝦真係冇上次南澳龍蝦咁好食!

📖 澳洲龍蝦主要分南澳及西澳. 南澳龍蝦 (又名澳洲石龍), 肉質飽滿鮮甜細緻, 非常適合刺身. 而西澳龍蝦 (又名澳洲紅龍), 相對冇咁厚肉, 又較抵食.
上湯焗龍蝦
🐚 蒜蓉粉絲蒸北寄貝. 蒜蓉味道OK, 略嫌唔夠粉絲, 北寄貝比想像中韌.
蒜蓉粉絲蒸北寄貝
🥰 果皮蒸大連鮑魚. 入味, 夠腍, 我鍾意呢個果皮味.
果皮蒸鮑魚
🦀 油鹽焗奄仔蟹. 香噴噴, 可惜蟹身略細, 賣相可憐, 好彩算係爆膏.
油鹽焗奄仔蟹
🥬 菜心. 免費敬贈, 冇渣, 合格.
菜心
🤗 總結: “邦記” 環境服務優勝, 又分轉入單, 用餐節奏舒服, 加分! 老友 “肥強” 覺得 “邦記” 調味太重, 傾情鮮味取勝嘅 “明記”.
2023-03-01 709 浏览
邦記海鮮酒家真係令我哋好失望。先係餐廳嘅衛生環境好差,有啲小強走走去,好唔舒服。啲員工嘅態度都唔好,冇笑容冇熱情,好似唔想我哋嚟咁。至於食物質素,真係令人失望。蒸鮑魚同蒸元貝都冇熟透,味道都唔係好鮮美。整體上,啲菜式都無乜特別嘅地方。總括而言,邦記海鮮酒家需要改善佢哋嘅衛生環境、員工態度同埋食物質素,先至可以吸引更多嘅食客嚟。希望餐廳方面可以重視呢啲問題,提高佢哋嘅品質同埋服務,令消費者有一個更好嘅用餐體驗。邦記海鮮酒家真係令我哋好失望。先係餐廳嘅衛生環境好差,有啲小強行來行去,好唔舒服。啲員工嘅態度都唔好,冇笑容冇熱情,好似唔想我哋嚟咁。啲員工更加係叫極都唔應

2023-03-01
等候时间
15 分钟 (堂食)
2023-01-31 811 浏览
年初三諗住去流浮山食海鮮。睇食評有某幾間都好多人推介嘅,其中一間就係邦記,佢初三都有啟市,所以嗱嗱臨book咗位先。佢左穿右插咁帶咗我哋去咗另外一邊坐低,都好full好多人。清蒸鮑魚,鮑魚好彈牙,仲要好大隻。豉椒炒蟶子,味道普通,豉椒唔夠多,所以唔辣,不過勝在個聖子好爽口,好鮮甜,份量唔算多。椒鹽鮮魷,呢個係定價$150。唔知係唔係因為最後一碟嘅關係,份量好少,鮮魷亦都切到薄。龍躉二食,龍躉炒西芹,啲肉依然好滑,啲皮好黏口,感覺好似食咗好多骨膠原咁,西芹好爽脆。另一味係炆頭腩,炸完再炆,好香口,亦都好入味。兩味都一流最後嚟過芝士龍蝦伊麵,龍蝦好爽口鮮甜,唔會煮到好老。芝士不太濃。眨吓眼就清晒成碟。送咗一碟菜。埋單$24xx。人均$500有找。新年預咗海鮮會貴啲,所以都接受嘅。
年初三諗住去流浮山食海鮮。

佢左穿右插咁帶咗我哋去咗另外一邊坐低,都好full好多人。

清蒸鮑魚,鮑魚好彈牙,仲要好大隻。

,西芹好爽脆。

另一味係炆頭腩,炸完再炆,好香口,亦都好入味。

兩味都一流

眨吓眼就清晒成碟。

送咗一碟菜。

2023-01-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 龍躉二食
2022-10-20 1212 浏览
邦記海鮮酒家位於流浮山,由天水圍港鐵站轉乘K65巴士過去好方便,班次亦密,有車人士亦可揸車去,車位多收費平。去親流浮山食海鮮,不得不提邦記。我地首去隔離檔口揀自己想食嘅海鮮,之後拎去邦記加工為主。除左佢鮮魚豆腐湯外,佢嘅蜜糖雞翼都好好食!但因今次揀嘅海鮮比較多,所以無叫雞翼。白灼海蝦,蝦肉好彈牙,好鮮甜,原汁原味!粉絲蒸扇貝,香口鮮甜,味道佳。炒龍躉肉,超級滑,啖啖肉,魚皮又都好Q,口感一流,啖啖都係骨膠原的感覺!而且仲可以兩食,龍躉骨可以穌炸,好香口,好入味,雙重口味!瀨尿蝦肉質好實,一樣都係啖啖肉,鮮味十足。鹽焗奄仔蟹,好多膏,好好味,真係好滿足!薑蔥爆炒鮑魚,大大隻,好入味,無得輸!
白灼海蝦,蝦肉好彈牙,好鮮甜,原汁原味!
粉絲蒸扇貝,香口鮮甜,味道佳。
瀨尿蝦肉質好實,一樣都係啖啖肉,鮮味十足。
鹽焗奄仔蟹,好多膏,好好味,真係好滿足!
薑蔥爆炒鮑魚,大大隻,好入味,無得輸!
炒斑球
斑球兩食
2022-09-30
炒斑球
斑球兩食
  • 乳豬 私房菜 大閘蟹 長腳蟹 生日 樓上 海鮮 盆菜 大排檔 中式 雞煲 火鍋
  • 香港美食
🍻🐟🦐😋👍去流浮山除左滴眼水同睇日落🌇之外總係要去食翻個海鮮🦐今次經友人介紹Lee間邦記海鮮確實唔錯😋👍入到去個空間都好夠,雖然係平日去食但都超級多人去食👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👧‍👧..全部海鮮都處理得好好,好乾淨,唔會話有沙😋👍貴妃蚌超大隻,脹卜卜,口感嫩滑😋加埋粉絲蒜都仲食到個股甜味👍👍👍..聖子非常鮮甜😋👍十分推薦✨✨✨
🍻🐟🦐😋👍
去流浮山除左滴眼水同睇日落🌇之外總係要去食翻個海鮮🦐
聖子非常鮮甜😋👍十分推薦✨✨✨

2022-07-11 1513 浏览
次次黎流浮山都係黎邦記,海鮮就次次都許照記,真係唔會失望,今次除左芝士龍蝦伊麵師傅重手左鹹左,樣樣都好好味,今次去左後面新裝修2樓,環境乾淨,冷氣夠,坐得好舒服👍🏻👍🏻👍🏻。
2022-07-11
等候时间
120 分钟 (堂食)
菜芯
豉油王大蝦
揚州炒飯
蒜茸粉絲蒸扇貝
椒鹽鮮魷
豉椒炒花甲
2021-12-08 1993 浏览
去完元朗正入流浮山,好新鮮的菜式海鮮!主要是為了吃海鮮,一邊行過狹窄的街道,一邊選購食材,十分興奮!不論是用最簡單清蒸煮,或是酥炸,都很美味!特別係白灼本地黃蟶子,肉質夠肥美厚實!灼得唔過火!