2024-08-25
十二味好多地区都有分店, 正正在我工作地区旁开了一家,无辣不欢嘅我,把十二味当了我的饭堂。装修唔算好靓,但胜在地方够大,冷气十足,食辣嘢最怕冷气唔够,食到成身汗。酸菜鱼必食,劲大盘,四个人share食就差唔多,鱼片好多片,重点系冇骨,啖啖肉食,得好安心。汤底味道又酸又辣劲开胃,仲有宽粉垫底,烟烟靭靭吸汤效果一流。水煮牛,色香味俱全,辣味层次感丰富,兼且带有麻香,此菜式相当出众。惹味跳跳蛙 牛蛙啲肉好新鲜嫩滑,肉质肥美饱满,用咗辣椒/韭菜炒,好有小炒王风味。小笼包 白面包包着辣肉馅子,辣油渗透在面包内,热腾腾的,饱肚的小吃。霸王辣子鸡 红当当的一道𩠌菜,满满的干辣椒和花椒,味道又香又麻,辣子鸡炸得干身脆口,送酒一流。食咗咁多香辣𩠌菜,想清清地可以拣清炒莴笋丝,看似简单的一味菜式,但炒得有镬气。