2024-09-15 0 浏览
之前都食過十二味呢間餐廳,今晚喺旺角呢頭想搵間川菜食,見到原來旺角都有分店,就帶咗朋友上去食😉🍲自選麻辣香鍋(五餸起)比起其他川菜舖頭,呢度有加麻嘅選擇,適合鍾意食麻但係又食唔到太辣嘅朋友🤣 同朋友揀咗五個餸,分別係田雞、豬頸肉、五花腩、鵪鶉蛋同寛粉😙 每個餸嘅份量都幾多,田雞同豬頸肉肉質都有咬口,五花腩肥瘦適中,食落啱啱好,唔會好肥膩,鵪鶉蛋嘅表皮有炸過,食落更加香口之餘,都唔擔心撈其他配菜嘅時候會散😄 寬粉夠粗,不過略嫌有啲淋,個人鍾意食多啲咬口嘅薯粉😝🐄夫妻肺片呢樣都係川菜入必嗌嘅幾樣,有牛𦟌同牛肺,面頭有啲芝麻碎,調味嘅辣椒油好惹味,底下仲有啲青瓜粒解膩,成碟小菜嘅份量都幾多,呢個價錢幾抵食😚整體嚟講,呢間舖頭嘅川菜高過平均水準,份量大,幾抵食,而且分店都幾多,會再encore😊

🍲自選麻辣香鍋(五餸起)

🐄夫妻肺片

2024-09-11 95 浏览
今晚屋企唔煮飯,於是,放工經開朗豪坊個頭就直頭買外賣返去。第一次買十二味食,佢招牌菜係酸菜魚,咁我緊係買酸菜魚食下。酸菜魚 (小辣)魚肉係鱸魚嚟,肉質鮮嫩,無咩骨。配料都好多,有酸菜、杏鮑菇、蘿蔔。味道唔錯,連湯我都會飲埋。酸辣土豆絲 (小辣)土豆絲份量都好多,勁抵食!夠哂酸辣爽脆,會覺得好開胃。美味:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐回頭:⭐️⭐️⭐️⭐️十二味新派川菜 (旺角)旺角奶路臣街11號MPM文華商場5樓B號舖

酸菜魚 (小辣)

酸辣土豆絲 (小辣)
土豆絲份量都好多,勁抵食!夠哂酸辣爽脆,會覺得好開胃。

美味:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
回頭:⭐️⭐️⭐️⭐️

十二味新派川菜 (旺角)
旺角奶路臣街11號MPM文華商場5樓B號舖
外卖自取
2024-09-11 86 浏览
中午放飯如果想食麻辣嘅話呢去十二味食呢就係大件夾抵食一個套餐六十零蚊同同事一齊食我哋一個人叫咗麻婆豆腐麻婆豆腐夠麻 香 滑 送飯一流另外嗌咗個雞翼香鍋雞翼嘅份量60幾蚊嚟講,算好多但係最好食嘅就係佢嘅麻辣香鍋佢嘅土豆 蓮藕 木耳 好入味 絕對係蔬菜好食過肉呀
中午放飯如果想食麻辣嘅話呢
雞翼嘅份量60幾蚊嚟講,算好多
但係最好食嘅就係佢嘅麻辣香鍋
佢嘅土豆 蓮藕 木耳 好入味 絕對係蔬菜好食過肉呀
2024-09-04 117 浏览
嚟到十二味,除咗有啲好辣嘅嘢之外,亦都有啲唔太辣嘅嘢,例如有杏仁青檸蝦球。杏仁青檸蝦球,蝦球炸得香脆多汁,配上杏仁同青檸嘅醬汁,清新爽口,裏面會有原隻蝦。而蔥油拌麵都係唔辣,但係好香口,麵條Q彈有嚼勁,蔥油香氣撲鼻,簡單而美味。如果食得少少辣嘅話,不妨試吓佢嘅小籠包,湯汁酸酸辣辣,肉餡鮮嫩多汁。而小食個人會幾推薦夫妻肺片,肺片切得薄薄嫩嫩,配上辣椒油,鮮辣開胃,肉質鮮美如果想解辣嘅話就梗係100%純椰青水,清涼解渴,椰青水新鮮甜美。

2024-08-25 181 浏览
十二味好多地區都有分店, 正正在我工作地區旁開了一家,無辣不歡嘅我,把十二味當了我的飯堂。裝修唔算好靚,但勝在地方夠大,冷氣十足,食辣嘢最怕冷氣唔夠,食到成身汗。酸菜魚必食,勁大盤,四個人share食就差唔多,魚片好多片,重點係冇骨,啖啖肉食,得好安心。湯底味道又酸又辣勁開胃,仲有寬粉墊底,煙煙靭靭吸湯效果一流。水煮牛,色香味俱全,辣味層次感豐富,兼且帶有麻香,此菜式相當出眾。惹味跳跳蛙 牛蛙啲肉好新鮮嫩滑,肉質肥美飽滿,用咗辣椒/韭菜炒,好有小炒王風味。小籠包 白麵包包着辣肉餡子,辣油滲透在麵包內,熱騰騰的,飽肚的小吃。霸王辣子雞 紅噹噹的一道餸菜,滿滿的乾辣椒和花椒,味道又香又麻,辣子雞炸得乾身脆口,送酒一流。食咗咁多香辣餸菜,想清清地可以揀清炒萵筍絲,看似簡單的一味菜式,但炒得有鑊氣。

-十二味-📍旺角.好耐冇去旺角,朋友約咗喺旺角食飯,先知原來而家有個新嘅商場,MPM文華商場,入面有好多餐廳選擇。.選擇咗十二味,餐廳鋪面好大,坐得好舒服。平時去十二味會食酸菜魚,今日選擇咗點香鍋。.秘制醬香鍋 ($228)選擇咗唔辣嘅醬香鍋,仲可以選擇少油食得健康啲。.點左鹵水肥腸、牛舌、五花腩、貢菜和寬粉,每個配料嘅份量都好多。特別鍾意牛舌,夠晒厚身,而且爽口彈牙。.點左比較少食貢菜,爽口好味。.寬粉嘅份量好多,每條都好厚身,食落煙靭彈牙,吸收晒香鍋的醬香味,非常好食。.蔥油拌麵 ($38)麵條係幼身的,軟硬度剛好,加上乾蔥香油拌均,已經好好味。.幺妹兒冰粉 ($28)都好大碗,冰粉晶瑩剔透,加埋糖水同提子乾嘅調味,清新涼快。.檸檬蘇打好大杯嘅飲品,檸檬夠晒鮮味。.
-十二味-
📍旺角
秘制醬香鍋 ($228)
選擇咗唔辣嘅醬香鍋,仲可以選擇少油食得健康啲。
點左比較少食貢菜,爽口好味。
蔥油拌麵 ($38)
麵條係幼身的,軟硬度剛好,加上乾蔥香油拌均,已經好好味。
幺妹兒冰粉 ($28)
都好大碗,冰粉晶瑩剔透,加埋糖水同提子乾嘅調味,清新涼快。
檸檬蘇打
好大杯嘅飲品,檸檬夠晒鮮味。
2024-08-21 99 浏览
尋日去「十二味」買咗佢哋嘅酸菜魚,選擇外賣自取拎返屋企慢慢歎。魚肉選用嘅係鱸魚,肉質鮮嫩,而且無骨,食落去好方便。酸菜嘅酸味同魚肉嘅鮮味融合得幾好。但因為屋企人都唔識得啦,咁就揀咗冇辣。酸菜魚可以㨂加入寬粉,口感煙韌彈牙,同酸酸嘅湯底搭配得幾好,令整體口感更加豐富。湯底嘅酸味唔係單純嘅醋酸,而係用酸菜發酵而成嘅天然酸味,所以食落去唔會太嗆喉,而且帶有一種獨特嘅香味。辣度亦都適中,唔會過辣。另外,我仲叫咗一道嵊州老麵小籠包。同上海小籠包唔同女肉餡帶有少少微辣,味道食落過癮。但就唔係薄皮,多汁、而係似蒸包。雖然係外賣自取,但係酸菜魚同小籠包嘅溫度保持得好好,返到屋企食都仲係熱辣辣,味道無走樣。

外卖自取
  • 酸菜魚
  • 寬粉
2024-08-17 79 浏览
為食姊妹話好耐冇去食辣野、於是相約放工後一齊去擦餐飽八點鐘入座、人不是太多,可以靜靜地邊食邊傾點了酸菜魚、魚肉大大片、入口嫩滑啖啖肉 、酸菜爽口、呷一口湯、濃淡適中,材料還有萵筍、加埋吸收湯汁的寬粉,十分美味水煮牛肉、面層鋪滿滿滿的辣椒、點的是小辣,所以入口不太刺激,微微的辣味更令食物更惹味、牛肉入口軟熟、辣辣的寬粉令人更開胃老麵小籠包、包點外皮包住微辣的肉碎,咬來有口感炒萵筍、放蒜蓉炒香的萵筍,爽口美味辣子雞,炒得乾身脆口,連雞肉都醃得惹味可口份量實在太大,最後要捧住大肚皮離開餐廳

為食姊妹話好耐冇去食辣野、於是相約放工後一齊去擦餐飽

八點鐘入座、人不是太多,可以靜靜地邊食邊傾

老麵小籠包、包點外皮包住微辣的肉碎,咬來有口感

炒萵筍、放蒜蓉炒香的萵筍,爽口美味

辣子雞,炒得乾身脆口,連雞肉都醃得惹味可口

份量實在太大,最後要捧住大肚皮離開餐廳
2024-08-14 88 浏览
朋友無辣不歡,今晚揀左旺角十二味過下辣癮, 三個人點了7樣餸,大飽口福惹味跳跳蛙點了大辣 韭菜做配菜 肉嫩鮮甜果然惹味清炒萵筍絲加了蒜蓉 顏色鮮綠 口感清新爽脆, 平衡一下吃辣味蕾酸菜魚輪到主菜,寬粉簡直是酸菜魚嘅最佳配搭,魚肉夠滑夠嫩無骨,湯底我地點左少辣剛剛好,帶點酸辣清甜,亦不會太油膩水煮牛點了小辣,肉質新鮮無筋唔韌,菜底夠健康霸王辣子雞雞肉炸成金黃色, 酥脆香口乾煸四季豆鑊氣十足,肉碎送飯一流老麵小籠包軟綿包皮配上微辣肉碎餡 配搭特別整體店舖環境乾淨舒適,座位闊落,食物有水準, 價錢合理,經濟川菜推介首選

惹味跳跳蛙
點了大辣 韭菜做配菜 肉嫩鮮甜果然惹味

清炒萵筍絲
加了蒜蓉 顏色鮮綠 口感清新爽脆, 平衡一下吃辣味蕾

酸菜魚

水煮牛
點了小辣,肉質新鮮無筋唔韌,菜底夠健康

霸王辣子雞
雞肉炸成金黃色, 酥脆香口

乾煸四季豆
鑊氣十足,肉碎送飯一流

老麵小籠包
軟綿包皮配上微辣肉碎餡 配搭特別

2024-08-13 69 浏览
同朋友過黎試食 兩個都唔食得辣 叫左個水煮牛同酸菜魚 視覺加味覺既衝激 紅色既水煮牛 睇落已經好有食慾 辣辣地 但係都接受到酸菜魚聞落好香 食落又好鮮好滑覺得辣個陣再整啖熱情果梳打同埋冰粉 即時解辣好爽然後講下個環境 一眼望落去十分整齊 感覺好乾淨 環境真心唔錯服務員都好有禮貌 做野爽手 招呼周到 服務態度唔錯交通好方便 旺角地鐵站出黎雅蘭中心對面上電梯就到個場都裝左好多部冷氣 想要凍啲即刻同職員講就得 我好怕熱 整體比人感覺好放鬆 唔會趕住趕住咁 可以坐低慢慢嘆
同朋友過黎試食 兩個都唔食得辣 叫左個水煮牛同酸菜魚

用餐时段
冰粉和熱情果梳打
水煮牛+酸菜魚
2024-08-13 45 浏览
今日黎試食,交通方便,環境都唔錯,位置闊落,睇得出店家用心佈置,菜品好多種類,新鮮上菜速度都好快,酸菜魚同水煮牛好食,沒有踩雷,分量都好多,。價格適中性價比都好高。推薦同朋友小聚會,服務員態度好。下次仲可以黎試埋其它菜款

2024-08-13
2024-07-26 216 浏览
我人生第二次食嘅川菜,之前嗰次亦都係呢一間,同朋友食過尖沙咀店,好好食嘅川菜,所以我一直記住呢間嘢,今日同同事收咗工,佢話想食啲特別嘅嘢,我就決定帶佢嚟呢度食😆餐廳用QR code落單,十分方便;落單之後上菜速度亦都好快,唔使等好耐就有嘢食啦🥳食物選擇嘅種類亦都好多,我繼續選擇困難症上身,所以交俾朋友order🙊,而我哋就order咗以下食物👇💁‍♀️紅糖糍粑 $48-係我第一次食,朋友話好好食㗎一定要order,新鮮熱辣嘅紅糖糍粑,外脆內軟,點埋紅糖醬,同埋大量嘅黃豆粉,簡直係一流!😋💁‍♀️酸辣無骨鳳爪 $53-味道酸酸地咁,少少辣,好開胃👍💁‍♀️經典香辣鍋 $198份量真係多好大鍋!而且好貼心,有得揀辣度同埋走芫荽蔥/少油等等🫶。呢個鍋需要揀五份或以上嘅餸,我哋就叫左雞翼+鹵水肥腸+蓮藕片+萵筍+寬粉 (小辣+走芫荽+少油),真係即叫即做,上枱時出煙㗎😂,味道好濃,有少少重口味,但係好食的☺️🩷溫馨提示:餐廳需要加一服務費呢一間係新嘅分店,環境好闊落,燈光好光猛,亦都好乾淨嘅感覺,座位坐得好舒服,店舖嘅所有👫職員們亦都好Nice🥰唔係好食得辣嘅我,今次第二次食,依然覺得可以再encor

💁‍♀️紅糖糍粑 $48-

💁‍♀️酸辣無骨鳳爪 $53-
味道酸酸地咁,少少辣,好開胃👍

💁‍♀️經典香辣鍋 $198
🩷溫馨提示:餐廳需要加一服務費

唔係好食得辣嘅我,今次第二次食,依然覺得可以再encore🤩🤩
2024-07-24
  • 紅糖糍粑
  • 經典香辣鍋
2024-07-25 240 浏览
係朗豪坊睇完戲諗住周圍行下睇下食咩 見好耐無食過十二味就決定食佢啦 平時多數都係同同事食佢地嘅午市 食晚餐真係第一次 本身不嬲都係食開酸菜魚 今日就決定試下其他野 秘制醬香鍋 (唔辣) (走芫荽)香鍋最少要揀5樣配料 呢度有好多款配料可以選擇 我地就揀咗雞翼 牛柏葉 美國肥牛 萵荀同寬粉 上枱個陣真係一大鍋咁上 牛柏葉同肥牛嘅份量都好多 寬粉口感煙韌彈牙而且吸收哂醬汁嘅精華 仲灑上咗芝麻同黃豆 朋友仲另外加咗個白飯 撈埋香鍋嘅汁真係愈食愈惹味阿酸辣土豆絲 (小辣)土豆絲切得好工整 夠哂酸辣爽脆 好開胃! 如果唔想食太酸同唔食得辣嘅話仲有得自己揀少酸或者唔辣添熱情果梳打 (少甜少冰)好大杯嘅熱情果梳打 食完辣野最啱就係飲呢d酸酸甜甜嘅野 解辣又解渴!

秘制醬香鍋 (唔辣) (走芫荽)

酸辣土豆絲 (小辣)

熱情果梳打 (少甜少冰)
2024-07-21 119 浏览
朋友推薦嚟食川菜嚟講呢間性價比都ok 份量足 唔會太多或者太少 午市套餐跟飯同野飲 啱啱好食得曬 上菜速度都快 最重要係味道超讚 同埋一望就好有食慾餐廳環境唔錯 衛生同服務態度都好好 會再幫襯!
朋友推薦嚟食
餐廳環境唔錯 衛生同服務態度都好好 會再幫襯!
雞翼肥腸麻辣香鍋
2024-07-21