2020-01-18 3298 浏览
小弟生日,老婆话请食饭,加上呢个月帮衬啲「亚洲万里通」嘅餐厅,会有额外生日奖励300里数,所以,就揾咗储到里数,价位属中低档嘅「HeSheEat」,既储到里数,又唔使佢太破费嘛。我哋拣咗荃湾店,兼避人潮专登食早啲,所以,嚟到餐厅,座位任坐。一室粉红少女系,楼底又唔矮,睇落亦好似好阔落,但若坐满客,其实有点逼,尤其中央张共用大餐枱,坐咗人之后,会同两旁嘅位剩下唔多空间作通道。 虽然我贴咗个晚餐餐牌出嚟,但我哋就唔喺点晚餐,喺「被」散叫。事缘我哋大概5:50pm入座,侍应A放低个主餐牌(即喺散点餐牌),大概10分钟后,落单点餐,之后才见到隔离枱有张晚餐餐牌。晚餐嘅食物当然比散点嘅平少少,亦有唔少加配嘅优惠。当我哋向侍应B查询,只喺查询啫,佢已经即时强调要6:00pm先可以摆晚餐餐牌出嚟,因为落咗单喺唔可以改(就算未出食物)。我嚟食生日饭,唔想被啲咁嘅服务影响自己心情,只喺觉得啲管理可以好啲啰,你落茶记,去快餐店,阿姐未够钟都换定啲下午茶餐牌出嚟啦。再者,我落单时喺5:59pm,因为佢有张落单纸俾番个客,有常理嘅侍应都会提一提啲客。炸珍宝蟹棒&芝士年糕配日式蛋黄酱 $48卖得48蚊,你就唔好
炸珍宝蟹棒&芝士年糕配日式蛋黄酱 $48

卖得48蚊,你就唔好谂里面喺有真蟹肉啦,唔喺𠮶啲好粉嘅劣货蟹棒我都OK架喇,再者,炸得金香脆口,又唔喺好油;之但喺,啲日式蛋黄酱绝对喺就咁唧出嚟嘅沙律酱,无揾蛋黄搓碎混合过,唔收货啦。而芝士年糕嘅芝士部份好绵密,但年糕部份唔知何解好似未够烟糯。
扒虎虾芝士汁鲜蛋意大利面 $95

晌餐牌中,有好多意大利面款式,而其中有一系列嘅芝士汁鲜蛋意大利面比较吸引到我,所以,当中就拣咗扒虎虾。
卖相几靓仔,仲刨咗啲巴马臣芝士落去。咪睇佢样好似好大碟,其实现场睇实物份量唔算多,女生无问题,男生可能唔喺太够。
扒虎虾芝士汁鲜蛋意大利面
不过,啲鲜蛋意大利面真喺好得,咬口而有蛋香,单喺睇色泽鲜黄有力已觉得好唔同。个汁又调得啱啱好,厚薄适中,唔会太黏、太杰,有芝士香
扒虎虾芝士汁鲜蛋意大利面
虎虾唔喺话超大只𠮶啲,但煎得爽口、弹牙,又足虾鲜味,用料着实不赖。不过,都喺觉得啲鲜蛋意大利面至喺亮点
黑松露杂菌春鸡烩意大利饭 $98

我不时都话,意大利饭喺最能试到个煮嘅手势,因为要煮到啲饭粒有烟韧感,但又唔会有种好生嘅感觉,确实喺唔容易。故此,拣嚟呢一道烧春鸡烩意大利饭,又可以试埋啲春鸡得唔得。
春鸡嘅外观烧得极具吸引力,而且,相对碟意大利面,个饭嘅份量就足啲。
黑松露杂菌春鸡烩意大利饭
先试啲春鸡,刚好半只轧为两件,老婆就醒我食只脾位,食味的确一流,外皮焦脆唔油腻,鸡肉滑嫩非常,够入味
;不过,老婆所食嘅鸡胸位,就明显比下去,入口确喺有少少嚡。
黑松露杂菌春鸡烩意大利饭
饭粒单讲口感,煮得恰到好处,有烟韧感,又够湿润,既有松露嘅香气,又有芝士嘅咸香,啲杂菌亦食得出唔喺罐头货。之但喺,最败笔喺个饭过咸,小弟都算喺较为食得咸嘅人,都觉得偏咸
朱古力花生酱焦糖香蕉厚焗松饼配杏仁雪糕 $58

既然生日饭,当然要嗌埋道甜品先够满足啦,甜品选择唔少,但厚焗松饼喺今次嘅心水。4款松饼中,焦糖香蕉较啱老婆口味,同埋做起嚟较花巧。
嚟到嘅成品,果然跟足餐牌个样,以朱古力及花生酱晌碟面画上粗线纹,好有美感;香蕉嘅焦糖化亦做得相当出色,薄脆焦香,整体嚟讲,跟餐牌嘅卖相一样。
朱古力花生酱焦糖香蕉厚焗松饼配杏仁雪糕
厚焗松饼嘅质感确喺唔错,外层有点脆,饼心软绵绵,最钟意喺朱古力浆同糖浆都可以自主落几多就淋几多,再伴一小件焦糖香蕉同软滑富奶香嘅杏仁雪糕,一啖放入口,满足感爆灯
。不过,花生酱嘅元素就真喺丁「点」到即止!
鲜奶咖啡 $26

一早已谂定配甜点就要番鲜奶咖啡,但见佢一杯鲜奶咖啡只卖$26,都谂住可能喺全机冲𠮶只,但送上成品,真喺喜出望外。唔单拉花靓,花纹细腻,图案对称,入口更喺均匀柔滑,咖啡味醇香,真心抵饮
鲜奶咖啡
若非晚餐餐牌一事留下少少唔好印象,服务一环应该喺几好;顺带讲埋,落单前先问清楚喺咪喺可能储里数,但个侍应A问过好几个人先肯定可以储,所以,可见管理方面仍有好多改善空间。而食物嘅综合嘅打分,亦因为个炸嘢及意大利饭拉低咗分,否则,喺一顿完美嘅生日饭。故此,整体嚟讲,仍有好多位要执一执漏。
庆祝纪念
生日