2019-09-26
平时要食牛肉火锅要特登北上深圳食,香港好似揾极都无咩性价比高的牛肉火锅🍲尝试过好多间唔系牛肉唔太新鲜就好贵。但!今日居然唔打唔撞比我揾到一个性价比好高,又唔贵,但好高质的牛肉火锅店,真系太太感动!天下粮仓位于旺角百宝利中心5楼,直接招牌写住: 牛肉火锅专门店,主打牛肉加半放题打边炉,所以抱住好高期望去食。✔️餐牌上有几款肉类海鲜拼盘比大家选择,我们拣左安格斯牛肉拼盘$113 和新鲜煽牯牛拼盘$178,因为钟意食牛冇计啦,而且价钱会唔会太平,再升级加$68任食火锅配料和饮品,实在不得了。✔️汤底系鸳鸯锅有潮汕牛骨汤+罗宋汤✔️汤底一上枱,见到牛骨汤捞起好多萝卜同牛腩,另外罗宋汤超浓郁,好有蕃茄味。个罗宋汤底好足料,唔系罐头汤,有好多牛腩粒喺里面,个汤已经好好饮,我不停甘食汤入面的牛腩粒,呢个汤底价钱讲紧鸳鸯汤底只系$76!甘高质真系去边度揾🤤🤤🤤🤤系自助区攞埋酱油同饮品就开始品尝是日火锅。佢会将2个拼盘摆埋一齐。新鲜煽牯牛拼盘卖相丰富,里面包括左好多唔同部位既牛肉,每款2-3块,令你可以食到多款特色部位,每款食落口感都好好,好重好重牛味,建议唔好烫太耐,8-10秒即可!特别推介雪花脖仁、三花趾
✔️汤底系鸳鸯锅有潮汕牛骨汤+罗宋汤
食完第一啖已经停唔到口,真系同深圳的牛肉火锅一样,以后香港都食到😊✌🏻
品尝完一轮美味牛拼盘,再食下其他火锅配料先至满足
✔️任食火锅配料+饮品任饮 $68
因为牛实在太出色,所以$68半自助火锅配料,已经包含普通打边炉所需嘅基本嘢食,蔬菜,菇,炸鱼皮,响铃,仲有唔少特色丸同手工饺。
麻辣包同龙虾沙律包一定要叫,因为好少见。加上佢个手工云吞、韮菜饺用料十足啖啖肉汁,真系要叫来食下。
较多台湾同韩国饮品,其中有较少见嘅牛蒡茶,推荐比想健康啲既朋友
总体来说食物质素好高,我无念过呢个价钱可以食到甘高质的牛肉火锅😭😭😭我以后都不用北上食,香港已经有一间,仲要系旺角,太方便了!