2010-08-27
久唔久 Super Sandwiches 会转吓三重奏套餐嘅配搭,今次睇嚟合我心水!仲要系 Asian Fusion ! 焗薯三重奏套餐:龙虾仔配日式芥末沙律酱拼香草烧鸡焗薯、吞拿鱼沙律牛角包、凯撒沙律。凯撒沙律 :卖相吸引!份量适中!以生菜、烟肉粉、拌上沙律酱;洒上蒜茸面包粒及芝士碎条做成。沙律看似简单,各种材料嘅配搭,加入材料嘅先后次序,都有技巧。还有,生菜一定要新鲜,酱汁更是关键!生菜清爽鲜嫩,灯光下更有光泽!生菜切段,容易入口!拌上沙律酱,能带出生菜鲜嫩;亦食出田园风味!洒上少许蒜茸面包粒脆卜卜,咸咸地嘅烟肉粉,食落更惹味!令人开胃!亦不失口感!龙虾仔配日式芥末沙律酱拼香草烧鸡焗薯:第一口已经食到攻鼻嘅 Wasabi 日式芥末沙律酱,Wasabi 沙律酱配合龙虾仔,面头仲有葱粒同烟肉粉;烟肉粉除了作点缀之余,咸咸地可以当调味。味道配合起嚟都唔错!反而,我觉得 Wasabi 沙律酱跟焗薯唔多夹味,似乎有点怪!龙虾仔有啲甜味,唔同坊间食到嘅淡味虾!龙虾仔与焗薯之间系香草烧鸡沙律,薄薄嘅鸡肉都算滑,混了沙律之后,显得无咁干!薯仔焗得够哂腍,美国薯仔系比较甜之余,亦比较透身!街市买到
凯撒沙律 :
龙虾仔配日式芥末沙律酱拼香草烧鸡焗薯:
第一口已经食到攻鼻嘅 Wasabi 日式芥末沙律酱,Wasabi 沙律酱配合龙虾仔,面头仲有葱粒同烟肉粉;烟肉粉除了作点缀之余,咸咸地可以当调味。味道配合起嚟都唔错!反而,我觉得 Wasabi 沙律酱跟焗薯唔多夹味,似乎有点怪!龙虾仔有啲甜味,唔同坊间食到嘅淡味虾!龙虾仔与焗薯之间系香草烧鸡沙律,薄薄嘅鸡肉都算滑,混了沙律之后,显得无咁干!薯仔焗得够哂腍,美国薯仔系比较甜之余,亦比较透身!街市买到嘅薯仔,熟咗依然感觉好实色!不过, Size 同个橙差唔多。 对比之前食过类似嘅三重奏套餐,个薯仔系大啲架!真系越食越缩水!虽然薯仔够饱肚,又系相等于饭嘅糖份三份之一;但系食得薯仔多会引起胃胀,都系唔好食太多!
吞拿鱼沙律牛角包:
两者都系我钟意嘅食物!吞拿鱼夹喺牛角包里,食起嚟有牛角包嘅牛油味及香酥味,亦食到湿湿地嘅吞拿鱼沙律,味道各发挥所长!其实,呢个系一个失败嘅牛角包,单睇外形,已经无咗最重要果对角; 骤眼睇勉强可以话似一弯明月。卖相欠奉!无错系够松软、面仍然脆;可惜缺乏一层一层嘅感觉,酥皮略逊一筹!相信需要更多时间发酵,酥皮才会更好!
热柠檬水:
呢个餐可跟一杯热咖啡/特饮/汤/ 热茶。其中一款特饮系冻柠檬苹果雪梨蜜,上次试过呢款特饮;有些果肉粒,可惜较偏甜!饮完即刻咳!搅到我怕怕!
今次呢个餐份量出乎意料多,饮番杯热柠檬水一来可以帮忙消化,二来柠檬含丰富的维他命C;藉此补充一下!况且,糖分可以适随专便,加多加少。对健康都好啲啦!
我正是坐在近门口有透明隔板嘅位置,好自然会望吓左右隔离食啲咩!唔多觉有人叫呢个餐!唔知系咪份量太多呢?