2024-01-18 21 浏览
尖沙咀加连威老道有间糖水舖叫「星十五」,主打点心和糖水。咁啱我哋去果晚话个炉坏咗,所以我哋净系试糖水。叫咗个椰王炖鲜奶同埋合桃露王+芝麻糊。椰王炖鲜奶食好多次,今次系最唔甜嘅一次,可能你会话:「健康啲,咁咪好啰!」其实又可能啱嘅,但系我就觉得佢有啲两头唔到岸,我估计佢无咁甜,可能就系唔将全部椰王水用晒(戴头盔先⋯⋯我本身唔识整㗎,纯粹猜测)所以椰味偏淡,奶味又无乜(好奇怪),如果你是但一边嘅味道突出都好啊!?而家系一齐「淡」😓。另外一碗合桃露王+芝麻糊,芝麻糊唔掂,唔香偏水,相反合桃露就出色👍🏻,唔怪之得系皇牌,佢全名叫做{特制莲子合桃露王}合桃味浓好香,甜度又适中。不过,一碗净系合桃露王系$62,我觉得几贵😅(但系其实会唔会出面本身就系呢啲价钱,只系我唔知呢?)😂