2018-08-28 382 浏览
是日过海食lunch,为左就个friend就去左北角既呢间曼谷泰菜食lunch🤗由于间餐厅都有几廿年历史,所以装修相对地旧、但都算干净。佢既lunch set 价钱都几reasonable,我地二人点左炒金边粉同辣椒🌶️猪肉碎炒饭大家share,每个都系60零蚊,包埋饮品都好合理。上餐都上得好快,不过个金边粉炒得唔够干身,好似湿炒河咁🙈花生🥜配料多到有啲惊人,其实材料都够既,但由于啲粉唔够干,变左其他材料好似蛋、鱼片、芽菜等都有啲湿泣泣,口感就麻麻⋯香茅味亦欠奉🤷🏼‍♀️反而个辣椒🌶️猪肉🐷碎炒饭都唔错,辣椒香而不会过辣,饭都炒得香而唔会好油、系肉碎份量略少,但个饭整体都比炒金边粉好。而啲饮品就不过不失啦,我地点左香茅姜蜜同龙眼水,虽然都系冲既多,但起码我杯龙眼水都有几粒龙眼肉食下。咁既价钱系可以接受既。😌
由于间餐厅都有几廿年历史,所以装修相对地旧、但都算干净。

泰式鸡肉炒金边粉

香叶辣椒猪肉碎炒饭