2013-12-11
「前篇」分享咗八吉嘅时令鱼鲜及多款冲绳鸡料理,喺「中篇」想讲吓晌主餐牌以外嘅特色小食,以及主餐牌内部份菜式。当中我哋又点咗4款推介特色小食。虽然话小食,有啲都唔平,但甚具质素,尤其当中嘅带子及八爪鱼,真喺相当好食。炸小河虾 $68小河虾以小竹箩呈上,颇别致,炸得唔油腻,仲喺怕嘅,大可唧啲鲜柠汁,相信油腻感尽除,小河虾连壳食,食落香脆甘香,伴酒佳品。半生熟带子 $138与其讲半生熟,小弟就觉得喺全生咁滞,但切成薄片后,捞上香草油醋,入口鲜甜清嫩,搞到垫底嘅甘笋青瓜粒都好味啲,哈哈!凉伴蕃茄八爪鱼 $128依道凉伴小食喺小弟极力推介,卖相几耀目,一黄一白一红,薄薄嘅柠檬片,夹住薄切八爪鱼,再夹一薄片解蕃茄,跟半生熟带子有少少相似,加咗啲啲香草油醋,同时将三者放入口,口感、味道都有层次,冰凉鲜香,所以点可以唔推介吖!冲绳苦瓜煎薄饼 $88另一道冲绳苦瓜菜式,有啲似中式嘅煎薄罉,不过个煎薄饼较厚身,而且质感好粉,个人觉得好一般啫。落到介绍主餐牌,种类、款式非常之多,前篇已讲过,主餐牌分为刺身、寿司、前菜、沙律、烧物、扬物、煮炒蒸料理、饭面、锅物、甜品等多类别,我哋大致样样都要啲,希望试到大厨晌
当中我哋又点咗4款推介特色小食。虽然话小食,有啲都唔平,但甚具质素,尤其当中嘅带子及八爪鱼,真喺相当好食。 炸小河虾 $68
小河虾以小竹箩呈上,颇别致,炸得唔油腻,仲喺怕嘅,大可唧啲鲜柠汁,相信油腻感尽除,小河虾连壳食,食落香脆甘香,伴酒佳品。 半生熟带子 $138
与其讲半生熟,小弟就觉得喺全生咁滞,但切成薄片后,捞上香草油醋,入口鲜甜清嫩,搞到垫底嘅甘笋青瓜粒都好味啲,哈哈! 凉伴蕃茄八爪鱼 $128
依道凉伴小食喺小弟极力推介,卖相几耀目,一黄一白一红,薄薄嘅柠檬片,夹住薄切八爪鱼,再夹一薄片解蕃茄,跟半生熟带子有少少相似,加咗啲啲香草油醋,同时将三者放入口,口感、味道都有层次,冰凉鲜香,所以点可以唔推介吖! 冲绳苦瓜煎薄饼 $88
另一道冲绳苦瓜菜式,有啲似中式嘅煎薄罉,不过个煎薄饼较厚身,而且质感好粉,个人觉得好一般啫。 落到介绍主餐牌,种类、款式非常之多,前篇已讲过,主餐牌分为 刺身、寿司、前菜、沙律、烧物、扬物、煮炒蒸料理、饭面、锅物、甜品等多类别,我哋大致样样都要啲,希望试到大厨晌唔同范畴嘅手势。
特选九点刺身拼盘 $598
主餐牌首页就喺以刺身挂帅,刺身除散点之外,亦有拼盘可选,分为九品盛($598)、六品盛($398)、四品盛($268),全部都会喺精选季节性刺身,可谓不时不食。所谓「特选九点刺身拼盘」(即喺九品盛)意思指拼盘当中包含9款刺身,原本喺每款3件(牡丹虾除外,以一对对计),但由于试食关系又加上人多,所以我哋个拼盘先至会有每款4件嘅情况。 一大份 刺身拼盘以日本陶瓷盆盛载,加上盆上唔同嘅摆设,配以唔同色彩嘅刺身,未食净睇都已叫人赏心悦目啦。9款刺身包括:油甘、拖罗(左侧小碗上)、加拿大海胆、日本三文鱼、赤贝、北海道带子、日本吞拿(前排左至右)、牡丹虾(后排)、𫠒红鱼(右侧)。虽然因为人多关系,并唔喺每款刺身都有机会试,但所食到嘅都鲜甜味美,尤以拖罗、海胆、带子、吞拿最得小弟欢心,鲜美度爆灯,拖罗油润、海胆绵香、带子鲜甜、吞拿味浓,真喺好满足。 由于试咗个 刺身拼盘,所以寿司类无拣;上文又提过试咗多款主餐牌以外嘅小食,所以主餐牌内嘅前菜亦都无点。
冲绳AGU猪肉沙律 $88
虽然之前拣咗个「冲绳鸡拌水豆腐之水菜沙律」,但一碟沙律对咁多人而言又岂能尽兴,所以就晌主餐牌内多点一客沙律。共有4款沙律,当中应以冲绳AGU猪肉沙律喺大家最想试嘅一款,因为AGU猪实属冲绳名物,以味浓见称。以沙律菜衬托,仲见到有少少水菜添,配以日式芝麻酱汁,AGU猪肉薄切,富油香,肉味确喺浓郁,不过有少少韧喺有啲美中不足。 跟住想分享嘅喺烧物,因为烧物晌主餐牌中都占几重比例,一共有14款之多,相对其他种类只有三数款,或六七样,明显有更多选择。所以,我哋是晚都拣咗其中3款嚟试试。 仙台风味厚烧牛舌 $88
其实上次嚟八吉都试过依道菜,评价喺牛舌烧得香,又有啲焦香位,牛舌嘅独有味道亦颇浓郁,今次再食,意见一致;而份量及伴碟渍物,都跟上次一样。一客7件,唧啲鲜柠汁去油腻又更提味。 生海胆伴芝士脆多士 $118
用「无得顶」大概喺我想到对依件多士嘅感受,竹炭法包加上芝士烤烘后,伴上两大瓣海胆,好似牛油咁搽落啲面包度,入口面包香脆,芝士配海胆,味道丰腴香浓,令人回味,绝对喺小弟诚意推介! 烧明太子 $88
以明太子做成嘅香肠,所以烧过后肠内全喺鱼卵,咸香惹味,又喺另一伴酒好拍档。 「后篇」就介绍埋其他品尝过嘅主餐牌菜式,包括扬物、饭面、锅物及 甜品!