2022-06-07
老友 “飞少” 日理万机揾真银, 忙到抽筋, 今个月开始放悠长假期, 终于可以约食饭. 其实我觉得佢上咗岸, 唔想捞, 真系令人羡慕.🥰 “飞少” 识饮识食, 上回推介 “火山排骨” 超级好食. 今日推介 Steak Bar, 十分期待. 餐厅主攻牛扒, 包括安格斯西冷, 石烧牛肉等, 而 “吉列牛扒” 系香港少见, 属镇店菜式. 上一次食 “吉列牛扒” 系喺吉列专门店 “京都胜牛”.🍽 餐厅设多张2-4人方枱. 餐牌设计简单. 今日点咗 “吉列炸牛扒”, 同埋 “顶级板腱牛扒”, 配前菜, 沙律, 饭.🍀 沙律, 落咗屈机麻酱, 当然好食.🍙 白饭, 加咗类似芝麻嘅嘢, “飞少” 觉得好食, 我就钟意普通白饭.🐂 吉列炸牛扒. 吉列效果普通, 但系牛肉够腍, 每边 “焫” 几秒, 味道不俗, 值得推介! 餐厅冇提供日本芥辣, 唯有点酱油.🐂 顶级板腱牛扒. 外型靓仔, 五成熟, 可能太生, 少靭. 决定借 “吉列牛扒” 个煎板煎多两三秒, 掂㖞, 牛肉味出哂嚟. 下次考虑七成熟.🤗 总结: 以牛论牛, Steak Bar 嘅 “吉列牛扒” 可能冇 “京都胜牛” 咁正宗, 但牛肉质素同
🍀 沙律, 落咗屈机麻酱, 当然好食.
🤗 总结: 以牛论牛, Steak Bar 嘅 “吉列牛扒” 可能冇 “京都胜牛” 咁正宗, 但牛肉质素同埋整体味道优胜. 餐厅环境唔算逼夹, 服务OK, 地点方便, 用餐气氛不俗, 值得一试.