2024-08-27 881 浏览
香港见到ge日式餐饮除左寿司、拉面之外,炸物亦大受香港人欢迎。始终炸物香口惹味,好难令人唔钟意。呢间TONKICHI日本本店,其实已经流传港人口中好多年,话系其中一间必食名店;店舖主打「吉列」类猪、牛及虾类炸物,食物款式以定食为主。但系,我呢次去ge尖沙嘴分店,开正The One里面,所以价位绝对唔相宜。但系,小弟难得「牛一」唔驶系工作中度过,又甘多年无悠闲过,又忍唔住奢侈一次。呢次试ge﹐就系佢地其中一款主打-「鹿儿岛厚切豚肉定食」。之前未试过呢间ge「吉列」界爱好者,就甘望呢张相,可能心捻:「好似只系用高级摆设,装份日式炸猪扒姐」小弟未试之前,都系捻吉列猪扒,度度食都差唔多;结果...自然系直接打左小弟块面两巴,无声抗议小弟无知。左上角个细碟小伴菜,分量轻微,以酸味为主,适合炎炎夏日开餐前「醒胃」。右上角个碗misou,昆布份量适中、黄豆味比起坊间制作ge浓,更重要系里面原来有海鲜吊味(食到有蚬)。碗汤我留左最尾饮。最令小弟开心ge,系个主菜同白饭。平时日式餐厅食到ge,主要系珍珠米,米饭粒粒分明;呢间ge白饭微微黏口,但唔系屋企饭煲煮出黎个种效果。终之同跟住落黎介绍ge猪扒异常夹
,所以价位绝对唔相宜。
鹿儿岛厚切豚肉定食
呢次试ge﹐就系佢地其中一款主打-「鹿儿岛厚切豚肉定食」。

最令小弟开心ge,系个主菜同白饭。
终之同跟住落黎介绍ge猪扒异常夹。
终于要介绍份「吉列猪扒」;猪扒特意选择厚切,甘先令我领教到猪扒本身点优质。
侧边配菜同调味同块猪扒选择多多,非常适合小弟尝鲜-
1.  厚切猪扒配左大份量生菜丝同小番茄,惊猪扒太腻ge话,可以直接猪扒夹埋生菜丝,一口食落去
2.  如果想系猪扒外衣同肉之间再微微添加咬口,可以将猪扒直接蘸上白芝麻
3.  如果想试「咸上加咸」个种独有感觉,可以将猪扒直接蘸上细碟海盐(小弟推荐

4.  当然,柠檬同黄芥末呢两样「日式炸物例牌」同样有提供

至于主角猪扒,至少系小弟暂时食过最好食ge。
猪扒个层外衣薄而不松散,而且非常香口;猪扒肉质更加系微韧带嫩(部分再微微带本身油脂)

对住呢份定食,至少我唔可以囫囵吞枣,要好好享受呢份奢侈品。

呢间名店开系The One入面,价钱自然至少系「LV」级别价钱。
但系服务唔差,餐后仲有细杯生果,始终「一分钱一分货」,要贺自己牛一就预左。
将来有机会ge话,可以试埋「吉列牛」同「吉列虾」
2024-08-24
庆祝纪念