2018-02-19
同老公结婚三个月,条友仔话想去老兰想饮返杯野,睇嚟佢婚后生活应该有点不如意。咁啱见到有报导过有间吉列牛系老兰𠮶度,就带佢去睇下其实老兰唔系净系得饮野架! 话说其实舖头真系唔系好大,条走廊亦只够一个人行,坐唔可以话坐得好舒服,但绝对系啱只系想饮野前打个底嘅人。而每个餐都系百几至二百几,其实真系好化算,唔怪得呢间野咁爆啦! 我地明明订咗枱,都仲有人系出面等。一间咁西式嘅装潢,但卖嘅系定食,真系估你唔到啊..... 呢个安格斯西冷牛扒$248 算系其中一个最贵嘅餐。其实店员无问我要几成熟就拎咗嚟,我就假设佢系煮到呢块扒嘅最理想嘅熟度啦~ 呢个7成熟嘅牛,有好juicy嘅肉汁,有少少烤过嘅香味,外脆内软算系唔错呢个沙律,平时好多餐厅都用芝麻酱,今次呢度用咗柚子汁做沙律酱,算系几fresh 嘅沙律菜。我略嫌呢个前菜嘅芝麻酱豆腐唔够滑~ 白饭加入加饭素系几好食,而且份量亦适当。到咗今晚嘅主角吉列牛啦~ 单系个卖相都真系好够份量啊~ 每一旧牛都已经炸好咗表层,里面完全生嘅,如果钟意食生牛,大慨可以点啲酱汁就直接放入口不过我地当然会用呢个咁特别嘅煎锅嚟煮熟佢,其实煎𠮶时都有少少油烟,而每一枱都有少少
我略嫌呢个前菜嘅芝麻酱豆腐唔够滑~
白饭加入加饭素系几好食,而且份量亦适当。
到咗今晚嘅主角吉列牛啦~ 单系个卖相都真系好够份量啊~
不过我地当然会用呢个咁特别嘅煎锅嚟煮熟佢,其实煎𠮶时都有少少油烟,而每一枱都有少少,咁所以就变到其实都几大阵油烟味,虽然煎𠮶时觉得几过瘾架~
煎到有少少过咗龙,哈! 但系吉列嘅脆皮仲系保持到~
我就点咗另一个角嘅海盐嚟食,觉得比酱汁更配合牛肉呢~
两个人系兰桂芳食野呢个价算系相当相宜呢~