2010-08-19 25 浏览
鱼蛋鸳鸯加底加牛腩,第一次试依度既牛腩,新蔡同旧蔡啲牛腩彷如同出一辙,味道同样地无味及疑似煲完汤瘦肉咁既口感同味道,旧蔡只系稍为好少少,从照片比较已可估计得到。都系食返拿手既鱼蛋啦,自制鱼蛋,味鲜弹牙,鱼味浓,水准不变 ﹗今次啲粉同面加左底都仍然好少,唔知系咪差不多卖晒,要就住用,而且今次粉面比例唔系一比一,系五比一,似乎太过份喇,唔够河粉都唔系咁出架麻,都要问左个客先架麻。面弹好哽靭、粉好碎而且得几条 ~ 汤足料肴制,饮到一滴不漏 ﹗一小插曲,食食吓差不多到尾声,我左边有个靠场吉位,有个后生仔礼貌地从后问我个位有无人架,我食紧野所以只摇头示意无人,跟住有个阿姐冲埋黎得左落黎坐低,应该个女人系佢娘亲。个后生仔同个后生女就坐系我背后。跟住个阿姐就即时开咪,口唔停系咁讲野,话个仔洗咩问人个位有无人呀,一睇就知无人啦 ﹗多鬼余 ﹗我心谂有无人一件事,问多句系尊重同礼貌,唔比真系有人架 ﹗个阿姐仍然唔停得口咁叽叽屹屹,不停咁话对后生仔女,又话热、又话耐、又话坐得唔舒服,閙个女黎依间有咩食呀,唔系鱼蛋就牛腩架啦,谂咩谂呀,食咩都唔鬼知,依样𠮶样,跟住仲系度 keep 住自言自语,失晒控咁 ﹗搞到

跟住个阿姐就即时开咪,口唔停系咁讲野,话个仔洗咩问人个位有无人呀,一睇就知无人啦 ﹗多鬼余 ﹗我心谂有无人一件事,问多句系尊重同礼貌,唔比真系有人架 ﹗个阿姐仍然唔停得口咁叽叽屹屹,不停咁话对后生仔女,又话热、又话耐、又话坐得唔舒服,閙个女黎依间有咩食呀,唔系鱼蛋就牛腩架啦,谂咩谂呀,食咩都唔鬼知,依样𠮶样,跟住仲系度 keep 住自言自语,失晒控咁 ﹗搞到即时无晒心情食野,那那临食埋几咪面,闪 ﹗火都黎埋 ﹗位阿姐真系失礼街坊又骚扰到其他食客,我都替那对子女无奈,肉酸、掉架、难为情,唉 ......

因为个女人,环境分数跌到得 1 分,好鬼嘈 ~

鱼蛋鸳鸯加底加牛腩
2010-08-14
  • 粉肠、鱼蛋、劲香辣辣椒油