2021-05-14
同同学在每日食素自助餐今日还在休假中,约咗中学同学食午餐,因疫情同我都比较忙无咩时间休息,所以已经有一年无见,呢2年疫情比之前更忙,之前放假就一定约她,年头前入咗佛好开心同我分享而家话去读佛学,而家食素日子多咗又要上堂,今日先约到咁啱刚初一所以就同她出去食素,呢间同学话几好食,她都食过几次,但时间就好短每个时段75分钟,咁约咗食11:30-12:45分,搞掂完家中各人出门清洁一下,准备好晚餐部份𩠌等老公放工就返热同煮菜咁就出去,因为都要成个钟先到去到早咗些少已经好多人排哂队,够钟啲人好急,我哋入到去,见啲人已急不及待出去攞嘢食,当坐底洗埋已经过咗15分钟,而家好明白点解啲人有位就立即攞嘢食,我就行咗一圏影下相顺便攞咗碗汤同碟菜就返位,真系几急2-3转就够钟,12点半就通知差唔多够钟叫清理埋后出去埋单,之前去洗手间见到有咖啡机谂住一试,最后都忘记了,原来有好多都无试,呢间无咩特别无加特色素肉去煮,全部真系以菜去煮唔同味,我哋食11点半88蚊无加一,其它时段听同学话有啲时间收费贵些少就会多15分钟,我觉得有2个钟会舒服啲,75分钟实在太急,糖水,甜品同生果都无食,同学就谂尾好急攞些少比我一
今日还在休假中,约咗中学同学食午餐,因疫情同我都比较忙无咩时间休息,所以已经有一年无见,呢2年疫情比之前更忙,之前放假就一定约她,年头前入咗佛好开心同我分享而家话去读佛学,而家食素日子多咗又要上堂,今日先约到咁啱刚初一所以就同她出去食素,呢间同学话几好食,她都食过几次,但时间就好短每个时段75分钟,咁约咗食11:30-12:45分,搞掂完家中各人出门清洁一下,准备好晚餐部份𩠌等老公放工就返热同煮菜咁就出去,因为都要成个钟先到去到早咗些少已经好多人排哂队,够钟啲人好急,我哋入到去,见啲人已急不及待出去攞嘢食,当坐底洗埋已经过咗15分钟,而家好明白点解啲人有位就立即攞嘢食,我就行咗一圏影下相顺便攞咗碗汤同碟菜就返位,真系几急2-3转就够钟,12点半就通知差唔多够钟叫清理埋后出去埋单,之前去洗手间见到有咖啡机谂住一试,最后都忘记了,原来有好多都无试,呢间无咩特别无加特色素肉去煮,全部真系以菜去煮唔同味,我哋食11点半88蚊无加一,其它时段听同学话有啲时间收费贵些少就会多15分钟,我觉得有2个钟会舒服啲,75分钟实在太急,糖水,甜品同生果都无食,同学就谂尾好急攞些少比我一试,如果唔介意咁样价钱主力食菜我觉得都几好,虽然无咩特别但都食得饱,有炒面,炒饭,糯米饭呢啲饱肚嘢,有素翅但好稀,核桃汤都可以,还有糊椒汤有支竹去煲都几好味,我都有试牛角包,汉堡包都喺啲酱加粟米好清,味道就普通,食完太早就喺𠮶度行去尖沙咀帮助消化,同学话想饮嘢就饮咗M记饮咖啡同食cake,而家多咗新肉谂住一试,同学话麻麻,最后叫咗粟米蘑菇三文治同芝士蛋糕,2样都几好价钱又唔贵直得一试,晚上约咗11月妈咪倾,个妈咪原本请我2个月最后加到3个月,跟住要通知返12月尾的妈咪帮唔到手,个妈咪好失望但我都讲就算做唔到有需要我都尽量帮忙,搞掂完回家差唔多十点,食啲生果同搞掂明天的早餐同午餐料就去休息