旧同学饭聚, 提议到九龙城 "汕头澄海老四菜馆"!因为佢之前食过, 觉得整体唔错! 可能时间尚早, 未见挤逼情况, 大家坐低就由那位"经验者"发版.我好喜欢卤水拼盘, 因为可以同时试几款, 拼盆有卤蛋(因为早被朋友消灭, 所以消失于相中), 鹅片, 鹅肠, 大肠及豆腐. 这拼盘食物都卤得很入味, 而大肠大细适中, 唔会过肥, 点醋更开胃!第一次试煎鱼粿, 表面煎香, 同时内里口感弹牙, 味道有点似鱼蛋, 价钱唔太值.好多蚝仔好足料, 但略嫌煎得过火左, 变得硬硬咁!因为有榄菜, 再配上肉碎炒, 味道很香, 真系可以抵销几碗白饭.这种鱼肉属实肉, 所以通常用作煲汤, 煎为多, 这鱼汤浸亦系不错之选择!鱼面配芹菜, 虾仁, 芽菜一齐炒, 虽然简简单单, 但又几唔错!
旧同学饭聚, 提议到九龙城 "汕头澄海老四菜馆"!

因为佢之前食过, 觉得整体唔错!

卤水拼盘
煎鱼粿
煎蚝饼
好多蚝仔好足料, 但略嫌煎得过火左, 变得硬硬咁!
榄菜肉松豆
上汤浸大眼鸡