2024-08-13
之前就有同事推介我去试吓呢间日式捞面,但系一直都冇时间。今日终于同屋企人一齐嚟品尝^o^爸爸嗌咗「叉烧捞面」,小麦面口感劲道、入口非常顺滑,加上叉烧肉质鲜美,每一片都切得厚薄适中,入口即化,我爸爸都食得赞不绝口!我嗌嘅系「明太子忌廉捞面」,creamy 嘅味道搭配上明太子一粒粒嘅爆浆口感,奶香味十足!猪腩肉亦都好好味,肥而不腻!每一口都系极致嘅享受!妈咪嗌嘅系「柚子盐味捞面」,柚子自带嘅香气令呢个面嘅味道十分独特同清爽!汤底少少嘅咸味好适中,令柚子嘅香气更加突出。搭配上煮得硬度刚好嘅面条同鸡肉片、蛋黄、水菜等配料,妈咪都话正!我哋仲嗌咗小食「盐味枝豆」,枝豆本身自然嘅甜豆味,加上少少嘅盐味互相融合,真系简单又美味嘅日式开胃菜。「明太子鸡翼」呢个组合我真系冇谂过。我哋以为系暗黑料理,但系明太子嘅咸香味搭配鸡翼鲜嫩多汁嘅口感,都几好味吓!