2024-10-20 141 浏览
寻日,我同屋企人喺【盈图】食咗一个好开心嘅lunch。啱啱好表弟从外地返嚟,佢话想食点心,于是我哋就带佢去呢间点心餐厅试下。我哋点咗几道表弟钟意嘅点心。首先系浓汤鱼肚浸时菜,呢道菜真系好鲜好味,鱼肚滑滑嫩嫩嘅,虽然汤底好浓郁,但蔬菜嘅清爽中和咗汤嘅油腻感。接住,我哋试咗金汤小笼包。一口咬落去,汤汁喺口中爆开嘅感觉,绝对爽!然后系潮州蒸粉果,薄薄嘅粉皮包住好丰富嘅馅料,食落去真系好满足。梗系唔少得黑金流沙包,软软嘅外皮加埋咸甜适中嘅流沙内馅,味道真系好正!😋仲有古法马拉糕,呢个系好多香港人都钟意嘅传统点心,甜度啱啱好,唔会觉得腻。最后,我哋仲点咗芝士鲜虾腐皮卷。香脆嘅腐皮包住满满嘅芝士同鲜虾,味道咸香,口感丰富,真系小朋友嘅至爱 💖表弟对呢度嘅食物同环境都赞唔绝口,佢话下次一定会介绍朋友过嚟试下!