2017-10-07 175 浏览
难得相约好久不见嘅好姊妹出来吃饭,实在有太多事情要跟她分享,特意想揾间冇限时间及有美食嘅cafe, 于是上openrice找一找,找到一间近好姊妹工作地方嘅cafe ~ LM Cafe (观塘)。LM Cafe 位于观塘apm附近,地方易找,我和好姊妹六点已到,内里装修简洁,灯光柔和,地方宽敞, 还有很多张卡位供客人选择, 配合cafe播放嘅歌曲, 真的是一个倾计嘅好地方,怪不得这个时候已有很多客人。看看餐牌选择非常多,有精选晚餐,推介饭/捞丁/意粉餐,流心奄列餐,铁板餐…… 各款小食…… 窝夫甜品等等; 饮品选择也多,除了一般奶茶咖啡外,还有咸柠七,柠檬利宾纳,啤酒,红酒等等。我和好姐妹不是太肚饿,拣了一款dinner set~香蒜牛油带子意粉($72)~ 意粉唔会太干身 带子用牛油煎得香嫩美味, 同香蒜配合得好好, 套餐配有餐汤,沙律及饮品,餐汤系罗宋汤,甜辣适中, 沙律清新, 饮品系冻朱古力,Cafe绝不吝啬,落咗好多朱古力粉, 绝对唔会淡茂茂 (冻饮加$2) ; 好姊妹叫了一杯龙凤柠乐($18),现代嘅餐厅好少有此饮品,是新鲜柠檬切片及腌渍咸青柠配合嘅可乐饮品, 可口可乐嘅甜美

饮品系冻朱古力,Cafe绝不吝啬,落咗好多朱古力粉, 绝对唔会淡茂茂 (冻饮加$2) ; 好姊妹叫了一杯龙凤柠乐($18),现代嘅餐厅好少有此饮品,是新鲜柠檬切片及腌渍咸青柠配合嘅可乐饮品, 可口可乐嘅甜美混合柠檬嘅清香, 使龙凤可乐有了一股恰到好处的咸酸感。

小食拣选了两款: 芝士焗西兰花($28)~ 白汁不油腻却不失奶香,加上芝士,焗成脆脆面,好惹味 ;

黑松露薯条($38)~ 香脆既薯条热度满分,沾上黑松露酱,松露香气慢慢从口腔中渗出,超正!

最后拣选了朱古力窝夫($48),配蜜糖、红豆、绿茶雪糕, 朱古力味香浓,窝夫外脆内软,口感一流。

2017-10-06
  • 黑松露薯条