2021-12-13
太后生日,为咗令佢有帝皇级嘅享受,我就带咗佢嚟呢间富有宫廷特色嘅滚得囍火锅小炒。太后见到门口𠮶张龙椅已经笑到合唔埋口,影过相后,就入去接圣旨。呢度嘅食物名称好多都包含咗历代皇帝嘅宝号,甚有特色。每枱都会放置调味盘,呢个安排非常好,食到一半随时可以自己添加酱料,非常方便。与此同时,店员亦奉上餐前小食,开一开胃口。呢度嘅汤底选择繁多,而最特别嘅就系有顺治特色卜卜蚬锅,入面嘅蚬真系铺满一整锅,简直系有数之不尽嘅蚬,我同太后最后都未能清晒所有卜卜蚬。汤底已经够晒丰富,所以我哋拣选嘅火锅配料都主张贵精不贵多。打边炉当然要食牛肉,我哋就选择咗本地牛颈脊,虽然系细分,但份量一啲都唔少,牛颈脊肥瘦适中,肉质比较嫩滑,牛味相对就冇咁重,我个人就非常喜欢。然后就拣选咗几款拼盘,贪佢样样有啲,可以试晒唔同味道。滚得囍宫廷拼盘其实系丸类拼盘,入面包括有—🌖手打芝心牛肉丸➡️入面嘅芝士呈半溶状态,配合鲜制嘅牛肉丸味道匹配。🌗手打紫甘蓝猪肉丸➡️个人就认为呢个相对比较逊色,味道唔够突出。🌕手打黑松露野菌鲜虾丸➡️真正用虾滑打成,而且亦带点点嘅松露香。🌖手打珍珠带子墨鱼丸➡️入面藏有原粒珍珠带子,口感丰富。🌕手打墨汁墨鱼丸
🌖手打珍珠带子墨鱼丸➡️入面藏有原粒珍珠带子,口感丰富。
🌕手打墨汁墨鱼丸➡️咁多粒丸入边最爽口弹牙,入面仲有粒粒墨鱼,呢个一定系必食。
🌖和牛芝士一口饺➡️感觉有啲似食紧汉堡包,非常创新。
🌖新鲜菜苗带子饺➡️入面有粒粒带子,真材实料。
🌗韭菜猪肉饺➡️相对地冇太多特色,味道仍然系正常发挥。
🌗黑松露野菌饺➡️钟意食菇菌嘅朋友就绝对唔可以错过。
🌕芋泥猪肉饺➡️系最有惊喜嘅饺子,滑滑嘅芋泥混合少量猪肉,味道出奇地夹,包入饺子皮内好好味。 最后当然要食吓蔬菜类啦,滚得囍蔬菜拼盘堆砌得好似一个园艺盆景咁靓,入面都有五六款唔同嘅蔬菜,配合汤底令蔬菜更美味。 打边炉就想叫啲清热饮品,所以我哋叫咗足料竹蔗茅根,一大渣非常抵饮。 最后仲会送 甜品,是日糖水系木瓜炖雪耳,非常清润养颜,啱晒太后品尝。