2024-10-28 75 浏览
特别适合庆祝节日嘅日本Omakase餐厅,死党同屋企人如果有咩值得庆祝,我都会带佢哋去里木,享受高档嘅美食。今年夏季菜单主题系海胆,当然仲有其他高级食材配搭,开胃菜肯定可以唤醒沉睡嘅胃。日本蚝同鱼子酱一齐,肥美多汁嘅日本三倍体蚝,肉质鲜美,被誉为"海之玄米",同贝加尔湖嘅鲟鱼子酱,咁丰富嘅口感组合,依然各自绽放色彩。接著系壳付原只海胆,必食,肉质肥美鲜嫩,入口即化,必不可错过。一道爱知县白象拔蚌同北海道粒贝配冲绳水云,你就知道呢餐好值得。名古屋嘅名产白见贝又叫象拔蚌,含住最新鲜嘅海水味,口感爽脆俐落,非常鲜甜。洒上柚子皮嘅北海道粒贝摆喺高杯中就好似一尊高级艺术品,肉质幼嫩,食落去清爽弹牙。再食下一道之前,先食冲绳特产水云又叫海草,主要为咗去掉遗留喺口腔嘅味道,并迎接下一道松叶蟹鸡汤配海胆嘅到来。新食法解锁亦系好好嘅体验,带来咗好大嘅惊喜。鸡骨熬制而成嘅高汤配上日本松叶蟹肉,再加上鲜甜嘅海胆,根本就系一场盛宴。最后点名岩手县市石垣贝寿司,口感厚实,入口带点脆之余亦滑嫩,最重要嘅系好新鲜。