2024-10-11 91 浏览
前天下午,我和朋友吃完早餐回到家,意外地看到已经很久没见的爸爸。他突然从出差回来,想给我们一个惊喜。结果全家人都出门了,所以我便带爸爸一起去吃午餐。因为他这次出差去了西方国家,所以不常有机会享用他喜欢的点心,我特意带他去了一家餐馆。这家店的装潢十分精致,灯光也很柔和,进来用餐的心情瞬间变得愉快。我点了一道西兰花炒带子给爸爸。菜品新鲜又洁净,翠绿的颜色没有任何枯黄的痕迹。带子也十分肥美,咬下去鲜嫩多汁,味道极佳!接著,我们又点了烧卖,这道烧卖上面还放了鲍鱼。外观十分诱人,烧卖包得恰到好处,散发著香气,让人食欲大开。软嫩的烧卖搭配弹牙的鲍鱼,口感非常丰富,味道也非常好。我还点了一道蒸粉果,粉果的皮特别薄,内馅非常丰富,厨师很慷慨,这道菜比外面卖的好吃得多。最后,我们来了一道马拉糕。它的形状圆圆的,口感柔软,就像海绵一样。这个马拉糕的香气扑鼻,味道也非常好。整体用餐体验非常愉快,下次我会带全家一起来享用。前天下昼,我同朋友食完早餐返屋企,见到有一阵冇见嘅爸爸。佢出差忽然返嚟冇同我哋讲,想surprise我哋。结果屋企人全部出咗门,所以我就带我爸爸一齐去食午餐。爸爸出差去西方国家,所以唔多有机

最后,我们来了一道马拉糕。它的形状圆圆的,口感柔软,就像海绵一样。这个马拉糕的香气扑鼻,味道也非常好。整体用餐体验非常愉快,下次我会带全家一起来享用。前天下昼,我同朋友食完早餐返屋企,见到有一阵冇见嘅爸爸。佢出差忽然返嚟冇同我哋讲,想surprise我哋。结果屋企人全部出咗门,所以我就带我爸爸一齐去食午餐。爸爸出差去西方国家,所以唔多有机会食到佢钟意嘅点心,于是我就带佢嚟呢间店食。

呢间店装修得好靓,灯光都好足,入嚟食嘢嘅心情都变好。

我叫咗一道菜畀爸爸,西兰花配炒带子。菜好新鲜又干净,青青嘅,冇枯黄嘅痕迹。带子都系大大粒嘅,咬落去鲜嫩多汁,好美味!

跟住又嚟咗一道烧卖,烧卖上面仲配搭咗鲍鱼。外观好靓,烧卖包得好好,香喷喷嘅,食欲即刻就起嚟咗。软嫩嘅烧卖加埋弹牙嘅鲍鱼,一齐食嘅话,口感非常丰富,味道都好正。

我仲点咗道蒸粉果,粉果嘅皮好薄,入面嘅馅料都好足,厨师冇手软,比外面卖嘅蒸粉果好食好多。

最后我哋仲嚟咗一道糕点,就系马拉糕。佢哋做出嚟好圆嘅形状,然后好软嘅感觉,好似海绵咁。呢个马拉糕嘅味道好香,好好食。总体验唔错,下次再带全家人嚟食。