2018-09-01 51 浏览
一早见铜锣湾开咗呢间以「越南仔」为名的越南菜,可惜我地呢啲九龙人,好少过海吃东西,所以一直都没有拜访。现在「越南仔」开多间分店起旺角啦,又多个选择又方便我地呢D九龙人旺角正正开咗起广华街嘅美食圈度, 好方便, 食完仲可以过对面食糖水添唔知点解, 今日放工后非常饿, 所以都点了好几款食物试试旺角店无铜锣湾咁宽倘, 不过食粉面都唔会霸住人地舖头坐好耐嘅开放式厨房, 几乎没有油烟味道, 食完唔会痴到成身味室内装修用咗好多真实食家POST上MEDIA嘅相片, 喂呀, 搞到人地越黎越饿呢度嘅menu系一大张, 但其实都多野食, 都唔知拣咩好所以偷听到人地点嘅食物, 我地又试下: 2+3捞檬入面有5款肉: 越式札肉, 烤脆猪肉, 古法烤牛肉, 猪颈肉丝, 手撕鸡超多种类, 一次过满足食肉嘅朋友捞檬入面除咗肉之外, 仲有好多蔬菜, 所以越南人唔会太肥, 每餐都食得很均衡仲要加埋特制的酸汁, 咁多肉食完唔会漏而当中既烤肉又唔dry, 最正系牛肉, 好juicy一份捞, 一份汤, 试d唔同种类嘅野嘛本身呢个系配蕃茄汤, 但我想要招牌椰汁酸汤, +$5就转到啦椰汁酸汤四宝汤檬粉劲大碗呀四宝嘅内容同2+3差
现在「越南仔」开多间分店起旺角啦,又多个选择
又方便我地呢D九龙人
唔知点解, 今日放工后非常饿, 所以都点了好几款食物试试
开放式厨房, 几乎没有油烟味道, 食完唔会痴到成身味
室内装修用咗好多真实食家POST上MEDIA嘅相片,
喂呀, 搞到人地越黎越饿
呢度嘅menu系一大张, 但其实都多野食, 都唔知拣咩好
所以偷听到人地点嘅食物, 我地又试下
 2+3捞檬
超多种类, 一次过满足食肉嘅朋友
仲要加埋特制的酸汁, 咁多肉食完唔会漏
而当中既烤肉又唔dry, 最正系牛肉, 好juicy
四色檬纸卷

一份捞, 一份汤, 试d唔同种类嘅野嘛
椰汁酸汤四宝汤檬粉
劲大碗呀
四宝嘅内容同2+3差不多, 有札肉, 猪扒, 猪颈肉同脆猪肉
呢d全部都唔会好dry

先呷一啖招牌汤先, 我最初都有犹豫嘅
因为椰汁, 好少会配搭酸, 会唔会食落似变坏咗嘅味道?!
又会唔会太酸?!
饮过一啖就知道, 酸度适中, 带点椰味, 唔会杰挞挞, 唔会话食2啖就滞咗, 而且有轻微的辣, 又几开胃㖞
可能越南地区天气热, 食返d酸野黎开胃
而呢碗汤檬入面都有好多生菜垫底呀, 粉嘅份量都唔少, 肉都好多
差唔多一百蚊一碗其实都唔系唔抵, 因为份量真系几多
而质数都唔差嘛
椰汁酸汤

最后一个小食:
四色檬纸卷 (海胆, 手撕鸡, 三文鱼, 炸酱)
其实佢个纸卷入面系檬粉黎架, 又系好饱肚呢~
我只吃了手撕鸡同埋少少海胆, d料唔系干柴鸡, 个檬纸好烟韧
不过4色每样一件, 最好就独食先可以试得哂全部味
四色檬纸卷
题外话/补充资料: 推介椰汁酸汤底!
2018-08-27
椰汁酸汤