2014-03-11
上网得知有呢间Bakery+Café已经有兴趣,之后收音机DJ又访问过,我也从Facebook睇得出系用心制作㖞,真系想会一会佢,店子果然楼底好高,不过舖面不大,从大门入去左边只有3张枱,右边系放面包卖的,门口也有个高櫈位,我地就是拣了这个自闭位,望出去都几好景好舒服也很静。其实食品款式唔系有好多,三文治、沙律同蛋糕等等,唔食三文治也可系面包区单买面包,饮品也不是有好多款式,不过有我最钟意的Espresso已经足够咯。话虽如此,唔多款野食拣都可以令我地拣足10多分钟,最后当然老友负责去买野,我坐定定的叹啡啦。等齐哂以下食物上枱,我地先慢慢叹。① 皇家朱古力蛋糕 Royal Chocolate Cake ($38)② 南瓜芝士批 Pumpkin Pie ($38)③ 意式芝士蕃茄多士 Bruschetta ($45)④ 热朱古力咖啡 Caffe Mocha(Hot) ($35)⑤ 奶泡特浓咖啡 Caffe Mocchiato(double) ($36)⑥ 面包布甸 Bread Pudding ($38)Total: $230其实如果以份量来讲,呢餐的确系贵嘅,如果唔系我生日,我真系唔会比
等齐哂以下食物上枱,我地先慢慢叹。
② 南瓜芝士批 Pumpkin Pie ($38)
③ 意式芝士蕃茄多士 Bruschetta ($45)
⑥ 面包布甸 Bread Pudding ($38)
Total: $230
其实如果以份量来讲,呢餐的确系贵嘅,如果唔系我生日,我真系唔会比老友请,好在呢到环境几好,外内都清静,虽然食物质素唔系100分,不过都OK,睇到诚意嘅,都希望有机会再来试下其他面包。 呈六角形的<皇家朱古力蛋糕>以比利时朱古力制作,朱古力味浓厚,内里软滑;顶层有块以白朱古力做的叶,颇甜;整体都几好。
橙橙的<南瓜芝士批>质感微实,只有少许南瓜味,唔觉有芝士味,唔似芝士味饼,反而似南瓜批多D,饼底以有点牛油香,呢个一般喇。 一碟4块的<意式芝士蕃茄多士>,多士上面有融化芝士在蕃茄片上,多士香脆,芝士都几香几好食,蕃茄就薄咗D,呢个OK喇。 老友的<热朱古力咖啡>上面有心心拉花几靓,朱古力味几浓咖啡,冇咖啡味,老友对呢杯Mocha都接受,系细了点。 到我的<奶泡特浓咖啡>,呢到只有double份量,对我当然会觉得唔够喉,不过呢到用的咖啡豆几好,奶泡绵滑,咖啡饮时会带甘苦,饮后余韵都有颇长时间,好饮。另外只匙好精美好靓呀!! 最后到呢个职员落少咗单的<面包布甸>,同我平时系出面食的外貌不太同,面包粒粒,有多多提子干,淋上云呢拿汁,但冇蛋香仲几甜添,今次呢个麻麻。