2024-03-10
难得放假同妈妈出街饮茶,就试下新地方,见佢中午时间都几多人嚟饮茶同食晏昼。 招牌虾饺皇虾饺都几大粒而且食落爽口,每只虾饺都用咗莲藕片/红萝卜片垫底,几有心思。 鲜百合带子肠粉平时食虾肠、叉烧肠就食得多,见到有特别款式就一定要试下。酒楼用上细粒带子,虽然细粒但食落有鲜味又唔会过熟太韧,带子再配上软绵微甜的鲜百合,估唔到都几夹。 露荀竹笙饺呢个又系见到特别又叫嚟试下,食到露荀同竹笙嘅脆嫩爽口,调味又刚好! 西米焗布甸呢个系妈妈想食,佢话好耐都无食而我就系第一次食😆见到表面一层有薄薄嘅莲蓉,入面就有西米、吉士、莲蓉馅,食落唔算甜。 干炒牛河牛河炒得色泽均匀,牛肉唔会用粉”那”得好劲,仲保留到牛肉口感,整体都唔错。 红烧鸡丝翅知道呢度出名食翅,见到隔离枱都专登叫碗翅食,所以拣咗个鸡丝翅平平地试下😆鸡丝翅好足料,啖啖都系翅,汤底闻落香气十足之余食落仲好浓郁又胶质满满。 差唔多食完时,侍应会问你食唔食糖水,原来糖水系送嘅。当日有陈皮红豆沙同南瓜雪耳露。两个糖水唔会好甜,红豆沙陈皮味好香,南瓜露够清爽。 📍 新竹园轩 (尖沙咀)尖沙咀漆咸道南79号中国五矿大厦3楼
招牌虾饺皇
鲜百合带子肠粉
露荀竹笙饺
西米焗布甸
干炒牛河
红烧鸡丝翅
📍 新竹园轩 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南79号中国五矿大厦3楼