2019-09-02
老友系K11 MUSEA开左间舖头, 星期日朝早一早去探佢新场。行经2楼多贺野门口, 见未开门做生意, 八卦影左几张相。个半开放式厨房吧台好靓, 流线形!一入门口呢两棵树, 亦都好特别, 玩味十足。问个靓仔经理开门时间, 同朋友提早15分钟来排队试下佢。好贴心, 见到有人排队, 就算未到开门时间, 都放人入内坐住先。话哂自认面精, 咩系好, 咩系坏, 一定逃唔过我法眼。朋友一向钟意盐味拉面, 叫左碗粟国盐拉面; 我就见个靓仔制面师咁岩制紧沾面用既面条, 叫左碗豚鸭沾面。 卖相好, 份量足, 朋友话品质好好! 盐味唔死咸, 汤底清彻无咩油份, 独有一股鲜甜味, 佢饮哂所有汤, 仲意犹未尽。豚鸭沾面, 面条明显比拉面粗, 份量亦够。试左啖沾汁, 完全无坊间一咸独大既问题。反而觉得可以再咸DD。独有豚、鸭、鱼、鸡混杂, 鲜味无法挡!! 面条挂汤好, 唔点任何汁, 试左两条, 有淡淡麦香。面条弹牙, 或者有人会话偏硬, 但我觉得咁先系沾面! 令我谂起上次去清远食鸡, 同行某位友人话:「哇! 咁硬既?!」哈哈..... 半只流心蛋, 叉烧, 腌笋, 紫菜及葱花, 加埋食, 美味, 但我想佢俾多份
个半开放式厨房吧台好靓, 流线形!
一入门口呢两棵树, 亦都好特别, 玩味十足。
问个靓仔经理开门时间, 同朋友提早15分钟来排队试下佢。
话哂自认面精, 咩系好, 咩系坏, 一定逃唔过我法眼。
豚鸭沾面, 面条明显比拉面粗, 份量亦够。试左啖沾汁, 完全无坊间一咸独大既问题。反而觉得可以再咸DD。独有豚、鸭、鱼、鸡混杂, 鲜味无法挡!! 面条挂汤好, 唔点任何汁, 试左两条, 有淡淡麦香。面条弹牙, 或者有人会话偏硬, 但我觉得咁先系沾面! 令我谂起上次去清远食鸡, 同行某位友人话:「哇! 咁硬既?!」哈哈..... 半只流心蛋, 叉烧, 腌笋, 紫菜及葱花, 加埋食, 美味, 但我想佢俾多份我啰~~
见佢面类的确做得好出色, 所以叫多份小食, 炸鸡
见隔离枱黑椒炸鸡都好似好香, 下次会试下。
整体而言, 呢间真系靠得住! 无论餐厅环璄, 出品都非常出色! 唔怪得我食完行出去时, 见到条人龙, 已经越过左隔离间咖啡店。