2021-03-13 294 浏览
饿咗西多士大半年,因为揾唔到好食黄茶记一直都无得食…难得今日放假出旺角近近地,谂住试吓「一日三餐」,同埋要试吓远近驰名嘅赏「花杏仁露」。星期五下午茶时间,无谂过咁嘅钟数都要排队等入,都排咗差唔多20-25分钟。如果唔系放假同埋一心想嚟支持吓,正常嘅我应该放弃咗。天气好热,响街头晒住咁排队,侧边仲有人推住铁车入出货入货,都真系有啲辛苦,还好食物质素值回票价。毫无沿念地点个西多士花生酱馅,但系响杯嘢饮度犹豫咗一阵:等到身水身汗有啲想要杯清爽啲嘅冻柠茶,但咁难得嚟到又好似应该试吓名物;杏仁露一般都热饮,冻又惊佢怪怪地…结果最后叫叫冻赏花杏仁露。西多士正常发挥,唔会食到满口油腻,又有蛋香,花生酱薄薄一层唔会太漏但又够晒味。冻赏花杏仁露呢,原本期望玫瑰系有味嘅,但原来只系做装饰;不过okay啦,gimmick嘅嘢,食得开心都系一件事。但估佢唔到真系好好饮!从来都唔特别中意饮杏霜,但呢个香味好浓郁质地细滑,好似系流质版嘅杏仁豆腐,好有惊喜!仲有就系,叫冻饮唔会default加饮管,环保之余可以大啖大啖痛快地饮,爽呀!下次啱时间有机会都会想返啅,希望到时仍然系要排队入💛

下次啱时间有机会都会想返啅,希望到时仍然系要排队入💛
2021-03-12
  • 赏花杏仁露