2022-09-19 390 浏览
上回讲到元朗一日游午餐,今次轮到晚餐!我地拣左omakase,元朗出名嘅omakase主要有三间。经过一轮筛选之后,我哋决定食寿司源。餐厅位置唔算好远,一出地铁站行5分钟左右就到。餐厅环境方面,楼底几高,灯光十足。餐厅只有吧枱位,呈L形状。寿司源Omakase有三个价位,我哋拣咗$1080,包括前菜、十四款寿司、手卷、汤同甜品🤑- 前菜前菜一共有三款,分别系温室蕃茄、无花果天妇罗同抹茶冷面。温室蕃茄味道清甜。自己第一次食水果嘅天妇罗,估唔到几好味,外脆内嫩。至于抹茶冷面入面加咗山葵,味道更香。食寿司之前师傅提供姜片同渍物,渍物有Wasabi淮山渍同牛蒡渍。- 十四款寿司每一款寿司都好味道,但最深刻嘅寿司有三款,包括牡丹虾、沙甸鱼同拖罗👍🏻北海道帆立贝:厚切帆立贝味道鲜甜,加左少少岩盐调味。沙锥鱼:Kisu上面摆放紫苏花,而且淋上少少酸汁,肉质比较结实,味道独特。竹签鱼:外皮烧到好香,带有少少焦香味,肉质几松软。北海道北寄贝:口感非常爽脆,肉质弹牙。北寄贝小柱位:肉质比起上一款北寄贝寿司肥美,味道更加鲜甜,加咗青柠汁有一种清新嘅感觉。深海池鱼:每次omakase都会食到,今次都唔例外🤣。

- 前菜

- 十四款寿司

北海道帆立贝:厚切帆立贝味道鲜甜,加左少少岩盐调味。

竹签鱼:外皮烧到好香,带有少少焦香味,肉质几松软。

北海道北寄贝:口感非常爽脆,肉质弹牙。

深海池鱼:每次omakase都会食到,今次都唔例外🤣。味道鲜甜,炙烧过鱼油更香。

池鱼:肉质爽口,食落无筋,加左黄姜同九州葱令味道更丰富

伊左目:师傅炙烧烧香鱼皮,油脂丰富,而且有一阵烟熏味。寿司上面放上辣椒萝卜蓉。

牡丹虾:口感绵滑,味道甜美。上面再放上炙烧过嘅蟹膏,呢个配搭非常新颖,虾味非常香浓😋

中拖罗:寿司上面放咗三片拖罗,回甘味好重,入口即化,成个口都系油脂😍

鲭鱼:同拖罗一样有三片,上面仲加左昆布。

沙甸鱼:肉质较为结实爽甜,亦有一定油香。另外加咗少少姜蓉作点缀。

北海道海胆:一个字:creamy!

食完十四件寿司之后,仲有吞拿鱼蓉手卷、汤、三色丸子同黄桃,真系非常丰富,为今次元朗一日游画上完美嘅句号🥰
2022-09-04