2018-06-05
同好朋友庆祝生日,一早就book定呢间Luxury,其实都系听朋友介绍,话呢间食西餐唔错,虽然叫就叫做Luxury,但其实价钱都合理,加上切饼开酒又唔驶加钱,野食又有番一定质素。但未开始食之前有样野要弹下,佢个门口真好难揾,如果多返啲指示会好小小。但内里装修好干净、好靓,灯光偏暗,好有格调。一坐低,侍应就先上餐包,唔似出面食只有普通的牛油,呢到有三种唔同嘅口味:分别系海盐、黑松露同埋蕃茄,非常之有心思!而且黑松露味度好香,好好食!我地今晚分别都食左5个 course:Starter + Soup + First Main + Main + Dessert。先黎starter: 香煎法国鹅肝,配上提子干酱同埋红酒汁,酸酸甜甜嘅酱汁中和左鹅肝嘅油腻感,简直相辅相成。鹅肝表面好香脆,但系入口即溶,成个口都好有满足感,好好味!友人都系点左个鹅肝,不过系第二个煮法。焦糖鹅肝terrine,呢个冻食食法,配上鱼子酱、无花果酱,再加埋块小多士,入口口感香口嫩滑,味道会更丰富浓郁。跟住Soup黎左龙虾汤同埋黑松露野菌忌廉汤,鲜甜黏口的浓汤直落胃部,非常满足。黑松露酱的香味,隔离都闻到成个好有汤浓郁嘅菇
我地今晚分别都食左5个 course:
跟住Soup黎左龙虾汤同埋黑松露野菌忌廉汤,鲜甜黏口的浓汤直落胃部,非常满足。黑松露酱的香味,隔离都闻到成个好有汤浓郁嘅菇菌味。
First Main 黎左海胆carbonara意粉同埋香煎带子龙虾汁烩意大利饭。Carbonara汁劲香浓,够creamy!海胆金黄但唔够甜美,香喷喷意粉搭救翻,软硬适中。烩意大利饭啲饭黏黏的,外柔内刚,十分有嚼感,如喜爱软腍口感会好钟意。
至于Main就系慢煮和牛面颊&龙虾海鲜大烩。牛面颊表面微微香脆,内里好软,好入味,入口化作一丝丝肉条,食落好似牛腩,但不滞腻。龙虾新鲜,弹牙!但分量唔多,鱼肉肉质鲜嫩,完全无骨,唔错!
最后Dessert系Earl Grey mousse cake & Green tea Mille fillie。伯爵茶清幽的茶味拎黎做甜品好清新,绝对唔会腻。Green tea cream如果用雪糕取代可能会好少少,绿茶甘而少甜,中和翻满口既甜腻。
Overall黎讲我同朋友都好满意,水准很高、好食,值得一战!