2019-07-27 433 浏览
丼瀛 (佐敦)前阵子香港好流行食丼饭,因为饭上边铺满着爆晒料既鱼生,好吸引。🤩不过机缘巧合既关系我一直都未试。行过佐敦又比我见到之前喺观塘食过嘅丼瀛。💁🏻‍♀️原来佢喺佐敦都有分店,由于对佢印象好好,今次一于试吓佢个丼饭。#北海道海胆杂锦爆丼 $178呢个丼饭系会有一小板海胆,😍欣赏佢有另外用木板装住。仲有吞拿鱼茸同7款刺身。🤤吞拿鱼茸加左葱花,☺️鲜甜加葱香捞饭一留。其他刺身食得出有油金鱼、牡丹虾、剑鱼等等。新鲜无腥味。🥳迷李既一小板好的骰好有美感。大约有6块仔。海胆味虽然唔重但鲜甜而且好滑身creamy。#厚砌三文鱼爆丼 $138咁多款刺身👀都系最钟意三文鱼。😉所以都叫左一个同朋友交换刺身食。三文鱼有ttl8块。都系厚既但无想像中咁厚🤣。见到佢地鱼油发哂光我又流口水啦。总结以价钱黎讲都几抵食,😋份量多又新鲜。美中不足系我觉得佢啲饭唔系好够醋味😛。食完之后,店主好好人咁送咗碗面豉汤俾我哋,食完生冷野最啱饮返碗热汤。铺头细细都几有日本小店风情。
丼瀛 (佐敦)

#北海道海胆杂锦爆丼 $178

#厚砌三文鱼爆丼 $138

铺头细细都几有日本小店风情。