2012-04-18
话说早二个月朋友介绍啲间Le Mieux Bistro,话系名厨师Ricky 主理 ...哗当然要试下啦.一早订好位,当晚一行五人怀著兴奋心情上去,第一感觉都唔错.讲低边位book左台,waiter 带我地去一早已安排好嘅位置, 点知一睇,境然系一张四人car位加一张椅系路边.我即该谂起平日系茶餐厅食午饭情景...估唔到系啲度出现. 佢地话冇其他位了,冇法...唯有照食,不过真系好窄...坐得好唔舒服.希望啲野食好味补番数啦, 之后啲waiter都好似赶收工咁,好快咁上菜....最离谱系,食完野之后连咖啡茶(个set包左架)都冇畀我们,亦冇问我地要唔要咖啡茶. 就畀张单我地叫我地埋单.睇下张单,收左我地八支水钱,但系我地自己带左酒去饮,根本冇乜饮水.不过真系口同鼻坳,冇法又唔系多钱,照畀.啲餐每人要畀, $790加水钱再加一.差不多每人要$1,000....咁嘅价钱咁嘅服务,真系要谂清楚先好试.Iberico Ham, Roasted Asparagus,'Spa Egg', Truffle MashIberico Ham只属一般,个Truffle Mash完全好似冇Truffle味咁
一早订好位,当晚一行五人怀著兴奋心情上去,第一感觉都唔错.
啲餐每人要畀, $790加水钱再加一.差不多每人要$1,000....咁嘅价钱咁嘅服务,真系要谂清楚先好试. Iberico Ham, Roasted Asparagus,'Spa Egg', Truffle Mash
Iberico Ham只属一般,个Truffle Mash完全好似冇Truffle味咁.蛋冇蛋香, Grilled Scallop with Spicy Corn Ragout
带了虽然有少少苦,不过我喜欢香口,处理得唔错. Seafood Consomme
海鲜清汤冇海鲜味,一个字差. Spaghettini Pasta with French Pork Belly and Sausage
意粉味道都系一般 Sorbet,味道系今晚算系出色一道菜. Red Wine Braised US Short Rib and Roasted Pigeon
到主菜,系今晚最出色嘅食物,不过系上面果几条白萝卜,真系好入味...其他就.... Assiette of Home Made Dessert
甜品真系唔食好过食.