2012-07-16
朋友睇旅游书话呢间系台湾旅客黎必到既朝圣地方,糖朝系亚洲区都有不少分店,但香港系发源地, 佢系台湾系十分高档既饮茶地方,但即使作为好钟意食野既我都对呢个地方冇咩印象系星期六既晚上真系好多人系度等,绝大部人都系游客,以讲普通话既为主,幸好都唔系等左好耐其实食落的确好一般炸奶皇包: 味道可以,但外皮唔够脆 炸两:算唔错,夹在中间的油炸鬼, 很脆,肠粉皮亦够薄茄子牛肉: 牛肉食落去系好似茶餐厅哥只平价牛肉,但茄子炒得都算几入味烧卖: 呢个算唔错,都几正宗超咸盐焗鸡,唔洗点啲盐已经好盐冬菇小棠菜:还可以接受糖醋鱼块:呢个算最好食, 甜酸度很唔错超咸盐焗鸡,唔洗点啲盐已经好咸冬菇小棠菜:还可以接受糖不甩:算系几唔错,上面既花生够香脆因为食太饱既关系,实在叫唔到比较出名既一桶豆腐花,所以叫左一碗既豆腐花,但点知真系好唔得,一啲都唔香,好似系超市买既倒出黎咁,唉虽然呢餐作为香港人既我觉得唔算好得,但原来旅客觉得呢餐比当地既已经要好食同平好多,可能呢个系点解呢度仲咁多人食既主要原因吧
其实食落的确好一般
炸奶皇包: 味道可以,但外皮唔够脆 炸两:算唔错,夹在中间的油炸鬼, 很脆,肠粉皮亦够薄 茄子牛肉: 牛肉食落去系好似茶餐厅哥只平价牛肉,但茄子炒得都算几入味 烧卖: 呢个算唔错,都几正宗超咸盐焗鸡,唔洗点啲盐已经好盐冬菇小棠菜:还可以接受 糖醋鱼块:呢个算最好食, 甜酸度很唔错 超咸盐焗鸡,唔洗点啲盐已经好咸 冬菇小棠菜:还可以接受 糖不甩:算系几唔错,上面既花生够香脆 因为食太饱既关系,实在叫唔到比较出名既一桶豆腐花,所以叫左一碗既豆腐花,但点知真系好唔得,一啲都唔香,好似系超市买既倒出黎咁,唉 虽然呢餐作为香港人既我觉得唔算好得,但原来旅客觉得呢餐比当地既已经要好食同平好多,可能呢个系点解呢度仲咁多人食既主要原因吧