2014-06-10
星期日4:00pm, 最岩舒适悠闲地叹下午茶. 避过人流不用排队, 但蛋糕甜点已经冇心水既delices 及petit four. 所以想食受欢迎既甜点就早多少少黎.地方够开扬, 座位距离适中, 坐得好舒适. 店员细心有礼, 会讲解食物, 而且服务态度好, 加一服务收费是值得的. - rose chocolate (热玫瑰朱古力) ($42) : 饮品一上枱, 我同友人一路影相时, 已经有阵阵玫瑰味飘过黎, 好香好吸引. 入口系温热既朱古力比较淡味, 应该用了较多既牛奶来冲调, 味道轻怡, 不爱浓朱古力人士都岩, 而且饮完唔会腻. - cafe au ginger (热姜汁鲜奶咖啡) ($40) : 友人话, 初饮有少少姜味同咖啡味好平均, 后来越饮越重姜味, 好正. 最尾见杯底有超多姜末, 用料十足, 果然够姜. - Marthe (伯爵茶朱古力蛋糕) ($38) :外表睇落有层朱古力酱会好腻, 但其实味道浓而不腻, 因为有伯爵茶mousse, 而唔系成件都系浓厚朱古力, 所以食完岩岩好. 材料一层层清色可见, 朱古力淋酱, 伯爵茶mousse, 朱古力蛋糕片, 还布装饰的黑, 白朱
- Marthe (伯爵茶朱古力蛋糕) ($38) :
外表睇落有层朱古力酱会好腻, 但其实味道浓而不腻, 因为有伯爵茶mousse, 而唔系成件都系浓厚朱古力, 所以食完岩岩好. 材料一层层清色可见, 朱古力淋酱, 伯爵茶mousse, 朱古力蛋糕片, 还布装饰的黑, 白朱古力片. 虽然材料主要系朱古力, 但整个蛋糕都不会太甜.
- b. barista (开心果熊仔蛋糕) ($48) :
可爱熊仔既外形, 加上友人喜欢开心果, 所以试左呢个蛋糕. 有开心果既mousse, 果蓉及蛋糕片组合而成, 夹杂著开心果碎. 试完唔差几好味, 清爽既甜点, 有春夏既感觉.
饮品同甜点都不错, 虽然不是好特出, 但不似食评说的这样差, 我觉得味道几好, 而且环境舒适, 服务又好, 所以会再黎.