2022-04-09 1269 浏览
钦记 : 大埔其中一间名物,如果你问我鱼蛋边度最好食,我会化身老友记答你「以前嘅香港仔谢记山窿鱼蛋」仲记得以前我成日外卖𠮶啲鱼蛋返屋企打边炉,事头婆带住一只Kinder出奇蛋外形大钻石用个饭碗攞俾你,闪到好似去咗刚果一样、眼睛都擘唔大,钦记可谓当今最接近谢记鱼蛋水准,即系好似Kobe 去当今最接近MJ 嘅球员. 除咗鱼蛋之外,佢嘅河粉软硬适中,食到软滑,又唔会太淋,有沙河粉感觉,加上自制辣椒油 及必点厚皮鱼皮,好味😋佢都有好多潜规则,有时候鱼蛋唔够唔俾你净食,鱼皮不能全部要「厚」,也要你食「薄」,最重要嘅系佢唔俾你外卖。破解方法「隔离茶记用一蚊买胶兜,或者自己带暖壶咁佢就知道你系熟客,可能佢会就范,希望帮到一啲想买返屋企打边炉或者孝敬长辈嘅朋友仔